Hlavní obsah

Berdych: Na Volandriho si po zkušenosti z Paříže musím dát pozor

LONDÝN

Český tenista Tomáš Berdych považuje Itala Filippa Volandriho, s nímž bude hrát v prvním kole Wimbledonu, za příznivý los, ale po nepříjemných zkušenostech z Paříže si na něj chce dát obzvlášť pozor. V přípravě na trávě se zatím cítí dobře, ale nepřemýšlí o obhajobě loňského úspěchu ve Wimbledonu, kde se dostal do finále. V rozhovoru s ČTK řekl, že za hlavního favorita považuje Švýcara Rogera Federera.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Berdych na turnaji v Miami

Článek

"Hrál jsem s Volandrim pár utkání a před pár lety mě v Římě i porazil," řekl Berdych na adresu 84. hráče žebříčku ATP. "Určitě to žádný travař není a je to asi jeden z těch příjemnějších losů do prvního kola," uvedl sedmý hráč světa, který má s Volandrim příznivou bilanci 4:2.

"Ale po zkušenosti z Paříže si člověk musí dát obrovskýho majzla na každého soupeře. Do toho zápasu musím jít na sto procent, udělat tři sety a jít domů," prohlásil Berdych, který na French Open překvapivě vypadl v prvním kole s Francouzem Stéphanem Robertem.

Příprava na Wimbledon podle něj vychází podle plánu. "Zatím se cítím na trávě dobře. Zdraví drží a vše je tak, jak má být. Vše se ale bude odvíjet od prvního zápasu," zdůraznil Berdych.

Připustil, že přípravu na nejslavnější světový turnaj ovlivňuje počasí. V Londýně je již několik dní poměrně chladno, často prší a podobná předpověď je i pro další dny.

"Ale s počasím nic neuděláme," řekl Berdych, který by dal přednost teplu. "V teple míče trochu víc lítají a sedí to víc mé hře, ale i s tímhle se dokážu vypořádat a porvat. Je to víceméně jedno a pro oba soupeře je to stejné," uvedl s tím, že nikomu by nevyhovoval dlouhý déšť.

"Asi bychom si opravdu nepřáli, aby propršelo spoustu dní, aby se zápasy natahovaly, aby byl program rozkouskovaný, to je nepříjemné pro každého hráče," dodal.

V Londýně hraje před Wimbledonem stejně jako loni na exhibici v soukromém klubu Hurlingham. Není to prý z pověrčivosti, ale proto, že mu to vyhovuje víc než hrát před grandslamem turnaj.

"Hrál jsem na turnaji v Halle, takže mám nahrané nějaké soutěžní zápasy. Tady mám možnost si zahrát pár zápasů, kterým se říká exhibiční, ale ve skutečnosti to jsou opravdu slušné tréninkové zápasy. Myslím, že je to daleko příjemnější varianta než trénovat," řekl tenista, který prý nepřemýšlí o obhajobě loňského úspěchu.

"O obhajobách nemůže být ani řeči. To jde absolutně mimo mě, protože to bylo loni. To je dávno zapomenutý. Letos se budu snažit jako na každém jiném turnaji podat maximální výkon, jít zápas od zápasu a uvidí se, kam to dojde," prohlásil. "Nějaké srovnávání s loňskem nepřipadá v úvahu."

Berdych považuje za favorita Wimbledonu Federera, který se v květnu na Roland Garros dostal do finále. "Po tom, co předváděl v Paříži, si myslím, že se určitě vrátil na pozici jednoho z největších favoritů tady. Přece jen už tady šestkrát vyhrál a podle mě je určitě na trávě největší favorit," prohlásil.

Letos se Berdych dostával poměrně často do čtvrtfinále nebo semifinále, ale do finále ještě nepostoupil. S průběhem sezóny je tak spokojen jen částečně. "Povedlo se mi udržet konzistentnější výsledky než v minulých sezónách, ale chybí mi tam vyhraný turnaj. Štve mě pohra v semifinále v Halle, chtěl bych to dotáhnout dál. Takže ten hlad po tom, aby se mi letos povedl velký výsledek, tam určitě je," řekl Berdych.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík