Hlavní obsah

Kvitová se blíží k trůnu tenisové královny. Mít body i za Fed Cup, mohla být v pondělí jedničkou

Marek BurkertPrávo

Nemohla spát, bylo toho na ni moc. Ani pořádnou oslavu ohromujícího vítězství na Turnaji mistryň si Petra Kvitová v Istanbulu nedopřála. V hlavě si totiž nejlepší tenistka roku musela rychle přehodit výhybku na směr Moskva.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Radost Petry Kvitové

Článek

Na životní sezónu by jednadvacetiletá šampiónka mohla posadit ještě slaďoučkou třešničku. Zisk „trojkoruny“ Wimbledon, Masters, Fed Cup je nadmíru lákavý. „To by byla dokonalá tečka,“ prohlásila Kvitová, která svými tureckými výkony uhranula tenisový svět.

Dánka Caroline Wozniacká už pomalu balí kufry a vyklízí pozici světové jedničky ranařce z Fulneku. „Kdyby byly body za Fed Cup, tak je Petra jedničkou už příští pondělí,“ litoval kapitán českého týmu Petr Pála. Za Davis Cupu se přitom body do žebříčku přičítají... Pála už v květnu po vítězství na madridské antuce prorokoval, že Kvitová má na absolutní špičku. „Ale vzala to hodně hopem, o dost rychleji, než jsem čekal,“ zaskočilo i kapitána.

Copatá bojovnice má teď jedinečnou šanci napodobit Martinu Navrátilovou, s níž si poplakala po svém letošním wimbledonském triumfu, a stát se druhou českou tenistkou na nejvyšším postu ve WTA. Schází maličkost – pouhých 115 bodů ve světovém žebříčku.

„Uvidíme, jak to bude, já to neřeším. Třeba se Caroline v příští sezóně zase chytne,“ mávla rukou Kvitová.

Tenistka Petra Kvitová se raduje z vítězství na Turnaji mistryň.foto: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Poprvé o sobě dala výrazně vědět až postupem do semifinále Wimbledonu 2010, pořád ale patřila spíš do širšího okruhu tenistek, které sice mají potenciál, ale jejich výkony jsou strašlivě nevyrovnané. Rok 2011 všechno změnil. Na šesti letošních turnajích se Kvitová proměnila v neporazitelnou Terminátorku.

„Petřina taktika je perfektní. Na síť sice nechodí tak často, jak by mohla, ale vše přijde časem. Je dobře, že nehraje jen krásné výměny zezadu, ale chodí i na síť a tenis v jejím podání má variaci a styl,“ okouzlila hra nejlepší Češky i její předchůdkyni v roli vítězky Turnaje mistryň Janu Novotnou.

Reklama

Související témata: