Hlavní obsah

Federer nedal Berdychovi šanci a načal devátou stovku triumfů

PRAHA/PAŘÍŽ

Čtyřikrát v kariéře dokázal tenista Tomáš Berdych získat skalp fenomenálního Švýcara Rogera Federera, v posledních dvou letech ze čtyř duelů vyhrál hned tři. V sobotním semifinále turnaje série Masters v Paříži ale bilanci nevylepšil. Federer, jenž v pátečním čtvrtfinále s Argentincem Mónakem vybojoval 800. vítězství v kariéře, byl v boji o finále jednoznačně lepší a za osmdesát minut přehrál českého hráče po setech 6:4 a 6:3.

Foto: Remy de la Mauviniere, ČTK/AP

Tomáš Berdych (vpravo) gratuluje Rogeru Federerovi k postupu do finále turnaje v Paříži.

Článek

Berdychovi nevyšel hned úvod zápasu a ztracené podání jako by předznamenalo průběh celého duelu. Federer se prezentoval lepším čtením hry, českého tenistu jednoznačně převyšoval a v průběhu první sady při svém podání ztratil pouhé tři fiftýny.

Berdych ve čtvrtfinále s Britem Murraym také první set prohrál, pak ale dokázal nepříznivý vývoj zlomit a dovedl zápas za více než tři hodiny k vítěznému konci. V semifinálovém střetnutí ale na podobný scénář - možná i vlivem únavy z páteční bitvy - nedošlo. Federer i v úvodu druhého setu sebral soupeři servis a poté již bezpečně kontroloval vývoj utkání. V poslední deváté hře při Berdychově podání dokonce nepovolil českému hráči uhrát ani fiftýn.

Tomáš Berdych gestikuluje během semifinálového duelu s Rogerem Federerem na turnaji v Paříži.foto: Reuters/Jacky Naegelen

"Hrál jsem opravdu skvěle, Tomášovi jsem prakticky nic nedovolil. Byl jsem agresivní, dokázal jsem číst jeho servis a dařila se mi i hra od základní čáry. Byl to opravdu pěkný výkon," komentoval své představení spokojený Federer.

Šestadvacetiletý Berdych prohrál s bývalou světovou jedničkou podesáté ze čtrnácti vzájemných zápasů. Znovu se mohou potkat na Turnaji mistrů v Londýně (od 20. listopadu), který bude rozlosován již v pondělí.

Třicetiletý Federer porazil Berdycha za hodinu a dvacet minut a při své deváté účasti v hale Bercy si zahraje ve finále poprvé. Jeho soupeřem bude domácí Jo-Wilfried Tsonga, který zvítězil po velké bitvě dvou "ranařů" za bezmála tři hodiny nad Johnem Isnerem z USA 3:6, 7:6 a 7:6.

Tsonga utekl ze tří mečbolů. "Byla to válka nervů. Pomohli mi diváci, byla pro mě výhoda, že jsme ve Francii," pochvaloval si. V neděli bude usilovat o osmý titul v kariéře, turnaj Masters vyhrál pouze jednou, před třemi roky právě v Paříži. Federer může získat už 69. turnajový triumf v kariéře, v níž si zahraje 99. finále.

PAŘÍŽ
Dvouhra - semifinále:
Federer (3-Švýc.) - Berdych (5-ČR) 6:4, 6:3on-line
Tsonga (6-Fr.) - Isner (USA) 3:6, 7:6 (7:1), 7:6 (7:3)

Reklama

Související témata: