Hlavní obsah

Nejmladší, nejlepší! Česko si hýčká další tenisový talent s obrovským potenciálem

Její jméno vám možná tolik neřekne. Rozhodně se ho však vyplatí zapamatovat. Patnáctiletá slečna Sára Bejlek totiž patří k dalším obrovským talentům českého ženského tenisu. Důkaz? Během pár dnů poskočila na žebříčku o více než pět set padesát míst na 444. příčku a je vůbec nejmladší tak vysoce postavenou tenistkou na světě.

Foto: Profimedia.cz

Sára Bejlek patří k velkým nadějím českého tenisu

Článek

Linda a Brenda Fruhvirtovy, vítězka juniorského French Open Linda Nosková, talentované naděje Lucie Havlíčková a Nikola Bartůňková a teď i Sára Bejlek. To je jen krátký výčet tenistek, které můžou v blízké budoucnosti nahradit Petru Kvitovou nebo Karolínu Plíškovou.

Tyto hráčky mají kromě obrovského talentu i další společný jmenovatel. Všechny patří mezi absolutní elitu tenistek ve své věkové kategorii. Obrovský posun zaznamenala především stále teprve patnáctiletá rodačka z Hrušovan nad Jevišovkou Sára Bejlek.

Levou rukou hrající tenistka naposledy šokovala spanilou jízdou na turnaji ITF v Olomouci, který ovládla po neuvěřitelném výkonu. Do bojů vstupovala coby 1004. hráčka světa, postupně vyřadila tenistky o stovky míst lépe postavené, a to povětšinou naprosto suverénně.

Turnaj ITF, Olomouc
KOLOSOUPEŘKANA ŽEBŘÍČKUVÝSLEDEK
fináleOrmaecheaová (Arg.)213.6:0, 6:0
semifináleJonesová (Brit.)178.6:0, 6:3
čtvrtfináleParryaová (Fra.)253.6:1, 6:4
2. koloJakupovičová (Slo.)280.3:6, 6:2, 3:0 skreč.
1. koloZlochová (Slov.)356.6:3, 6:1

Jediný set ztratila ve druhém kole s 280. hráčkou světa Slovinkou Jakupovičovou, ve finále pak naprosto deklasovala o téměř osm set pozic lépe postavenou Argentinku Ormacheaovou dvakrát 6:0.

„Marketing tenisu dělám třicet let a nepamatuju, že by nějaká hráčka skočila po jednom turnaji o 557 míst. Před Olomoucí byla za tisícovkou, momentálně je na 439. místě. Na to, že jí je teprve patnáct, je Sára velice psychicky vyzrálá. Má v sobě něco, co dneska třeba Bára Krejčíková, která překonává problémy v zápasech tak, že je psychicky před úrovní soupeřek," uvedl v rozhovoru pro iSport.cz majitel České sportovní Miroslav Černošek.

Foto: Profimedia.cz

Sára Bejlek patří k velkým nadějím českého tenisu

Jen 157 centimetrů vysoká tenistka je v žebříčku hráček do osmnácti let na šestém místě, zároveň je však bezpečně nejmladší z třiadvaceti tenistek do osmnácti let, které žebříček eviduje. Pro zajímavost. Druhou nejmladší je také patnáctiletá Nikola Bartůnková (881. na žebříčku).

Obrovskou nadvládu českých nadějí potvrzuje i fakt, že v prvních dvaceti tenistkách do osmnácti let je hned pět českých jmen, až druhé jsou Spojené státy se čtyřmi zástupkyněmi.

Žebříček tenistek na okruhu WTA do 18 let
POŘADÍJMÉNONÁRODNOSTVĚK
1.Cori GauffováUSA17
2.Katrina ScottováUSA17
3.Robin MontgomeryováUSA17
4.Linda FruhvirtováČR16
5.Maria TimofeevaováRusko17
6.Sára BejlekČR15
...
10.Linda NoskováČR17
16.Lucie HavlíčkováČR17
18.Nikola BartůňkováČR15

Reklama

Související témata: