Hlavní obsah

GLOSA: Díky za tu dřinu! Krejčíková je úkaz

Marek BurkertSport.czPrávo

Pokorně sklopila hlavu a šla obejmout vítězku. Tenhle boj o semifinále US Open byl prohraný. Přesto by se před Barborou Krejčíkovou slušelo smeknout. Za všechno, co v této sezoně předvedla. A ještě nejspíš předvede.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Barbora Krejčíková zažila na US Open parádní premiéru.

Článek

Před rokem hráčka druhé stovky WTA, ve středu sedmička virtuálního světového žebříčku. Už v březnu v Dubaji se probila do finále. Od června pak skromná dívka z Ivančic potvrzovala, že není žádný 'one hit wonder'.

První turnajový triumf ve Štrasburku, senzace na grandslamové antuce v Paříži, osmifinále ve Wimbledonu, ukázka mimořádné formy při turnaji v Praze, olympijské zlato v deblu a pak čtvrtfinále v New Yorku, kde hrála premiérově v hlavní soutěži!

To je konzistence, jakou závidí Krejčíkové i hráčky nejužší špičky. Ačkoli pořadatelé newyorského turnaje cpali tenistku z top 10 v úvodních kolech na zastrčené kurty.

Krejčíková je tenisový úkaz roku 2021. Ještě větší respekt si zaslouží za boj na několika frontách. Legendární Jan Kodeš tvrdí, že se dá na jednom grandslamu vyhrát singl, debl i mix. Krejčíková jeho tezi málem potvrdila v Paříži, kde ovládla dvouhru i čtyřhru a v mixu jí těsně uniklo semifinále.

Tenisovou filozofií bývalé svěřenky Jany Novotné je ale vydat se v každém zápase na maximum. A sil tak zákonitě ubývá. Krejčíková v noci na středu odehrála 105. duel sezony. Její běloruská soupeřka, která si také ráda střihne debl, má na kontě o víc než 30 utkání méně.

Krejčíkové se letos život obrátil vzhůru nohama. Zažila kupu novinek a ne všechny jsou příjemné. Tenisový okruh je přísně individualistický a přátelské vztahy se většinou nepěstují. Výpad frustrované Garbiňe Muguruzaové ale Krejčíkovou přece jen zaskočil a ve čtvrtfinále jí v hlavě vířily myšlenky, které tam obvykle nepouští.

Přesto je v hodnocení sezony na třetím místě ve dvouhře a spolu s Kateřinou Siniakovou vévodí deblovému žebříčku. Takže na Turnaji mistryň, pokud se bude konat, Krejčíkovou zase čeká dvojboj.

Sečteno, podtrženo: Díky za tu dřinu, Barboro! V budoucnu jí ale nebude míň.

Reklama

Související témata: