Hlavní obsah

Murray - Djokovič 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2Murray v maratónském finále US Open porazil Djokoviče a má první grandslamový titul

Aktualizováno

Ivan Lendl měl pravdu. Jeho svěřenec na pátý pokus grandslamové finále skutečně vyhrál! Brit Andy Murray zvítězil po pětisetové bitvě nad obhájcem prvenství z US Open Novakem Djokovičem ze Srbska po setech 7:6, 7:5, 2:6, 3:6 a 6:2 a po téměř pětihodinovém boji získal svou vůbec první trofej z turnajů velké čtyřky. Až pátým vyhraným finále z grandslamových turnajů Murray napodobil právě svého kouče Lendla, který později vybojoval osm grandslamových titulů.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Šťastný Andy Murray s pohárem pro vítěze US Open.

Článek
Fotogalerie

Vstup do zápasu se lépe povedl skotskému tenistovi, kterému v hledišti fandil také slavný herec Sean Connery. Murray zaútočil na Djokovičovo podání v pátém gamu a po dvojchybě Srba získal soupeřovo podání. Srbský rodák se však dokázal vrátit do setu v sedmém gamu.

O vítězi úvodní sady tak nakonec musel rozhodnout tie-break. V tom šel nejdříve do vedení Djokovič, ale minibrejk mu Murray vrátil. Dvakrát mohl Murray set ukončit při svém podání, jednou mu však radost pokazila páska, podruhé vyrobil kiks. Skot se tak dočkal až na třetí pokus. Za stavu 11:10 si připsal přímý bod ze servisu a zároveň i úvodní sadu.

Povzbuzený vítězstvím z první sady vlétl Murray na svého soka hned v úvodu druhého dějství. Prorazil dva servisy Djokoviče, ujal se vedení 4:0 a jen málokdo v té chvíli pochyboval o tom, že si bez potíží dojde pro vítězství ve druhé sadě.

I druhý set pro Skota

Ale Srb se nevzdal. Riskantní hrou na hranici svých možností si brzy vzal jeden ze ztracených servisů zpět a Murray znejistěl. Za stavu 3:5 si Djokovič vypracoval hned tři brejkboly a druhý proměnil po třímetrovém autu Murrayho. Zdálo se, že se role obou tenistů vymění. Ale stal se pravý opak. Za stavu 5:6 Murray vyhrál dlouhou výměnu, vzápětí Djokovič poslal smeč do autu a Skot měl dva setboly. A druhý využil po další nevynucené chybě Djokoviče.

I za této situace se však Djokovič nevzdal. Ve třetím setu si vyšlápl na Murrayho servis už ve třetím gamu, později získal ještě jeden brejk a snížil tak stav setů na 1:2. Ve čtvrtém setu předváděli oba hráči nejkvalitnější tenis. O výsledku se přitom rozhodlo už v úvodním gamu, v němž Djokovič znovu prorazil podání svěřence Ivana Lendla a nakonec získal set a vyrovnal stav zápasu na 2:2.

Murray prokázal v pátém setu psychickou vyzrálost. Poté, co ztratil dva sety v řadě, se dokázal skvěle soustředit na poslední sadu. Dokonale zkušenějšího Djokoviče zaskočil, sebral mu hned dva servisy v řadě a ujal se vedení 3:0. K tomu se přidaly také Srbovy potíže s nohou, které ho limitovaly v pohybu, a Murray tak dokráčel až ke svému vysněnému vítězství.

Ocenil i Lendla

"Novak je velmi silný, bojoval až do úplného konce a ani nevím, jak jsem dokázal zápas ukončit," řekl Murray předtím, než převzal trofej pro vítěze. Ocenil i Lendla, který stál v hledišti a lehce se usmíval. "Je jedním z nejlepších hráčů historie, hrál tady osmkrát za sebou finále a je skvělé ho mít při sobě v těžkých chvílích."

Za titul získal Murray, semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha, odměnu 1,9 miliónu dolarů a v žebříčku ATP se posunul ze čtvrtého na třetí místo.

Mužské finále US Open:
Murray - Djokovič 7:6 (12:10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.on-line

Reklama

Související témata: