Hlavní obsah

Koroljov - Rosol 6:7, 7:6, 6:7, 2:6Skvělé! Rosol vydřel vítězství nad Koroljovem a posunul Česko do semifinále Davis Cupu

Aktualizováno

Čeští tenisté se radují z postupu do semifinále Davisova poháru. Rozhodující třetí bod proti Kazachstánu vybojoval v nedělní dvouhře Lukáš Rosol, jenž v napínavé bitvě zdolal Jevgenije Koroljova 3:1 na sety. V boji o finále vyzvou svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila 13. až 15. září doma Argentinu, která v Buenos Aires zdolala Francii 3:2 na zápasy.

Foto: Alexej Filippov, ČTK/AP

Tenista Lukáš Rosol porazil Kazacha Jevgenije Koroljova a posunul Českou republiku do semifinále Davisova poháru.

Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletý Rosol zvládl na antuce v Astaně roli české jedničky při neúčasti zraněného Tomáše Berdycha. V pátek zdolal ve čtyřech setech Andreje Golubjova a ve vyrovnaném boji vydřel i výhru nad Koroljovem, 187. hráčem světa.

"Je to skvělý pocit. Cítil jsem povinnost, že ten tým musím vést a dotáhnout to do vítězného konce. Jsem neskutečně rád, že se to povedlo," řekl České televizi Rosol, který po mečbolu klekl radostí na antuku.

Navrátil: Jsem na kluky hrdý

Zbylý bod získal v páteční dvouhře Jan Hájek díky snadné výhře nad Michailem Kukuškinem. Bod ztratili Češi pouze v sobotní čtyřhře, v které se nedařilo Radku Štěpánkovi, který hrál poprvé po operaci krční páteře, s Hájkem. Závěrečná dvouhra se po dohodě kapitánů už nehrála.

"Jsem na kluky hrdý, protože jsme hráli dvouhry bez Berdycha a Štěpánka. Už jsme to jednou dokázali v Chile, ale Kazaši byli doma silnější. Kluci dostali šanci a využili ji. Hlavně Rosol byl oporou," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

Krátce po postupu volal týmu do Astany z Monaka Berdych. "Velká gratulace," slyšeli od něj v šatně. Šestý hráč světa, který do Kazachstánu nejel kvůli zraněnému ramenu, potvrdil, že s účastí v semifinále počítá. "Připrav si cvičky," vtipkoval Štěpánek a Berdych v legraci odvětil. "Co bych tam dělal, když vyhráváte beze mě."

Rosol měl s Koroljovem, kdysi 46. hráčem světa, plné ruce práce. Dlouho ve výměnách s očekávaným náhradníkem za Kukuškina zaostával a držel se ve hře servisem. Patnáctým esem v utkání získal tie break první sady a třicátým i zkrácenou hru třetího setu. Ve druhé sadě ale tie break prohrál.

Vyhraný třetí set ho nakopl

Po vyhrané zkrácené hře třetího setu, ve které Rosol prohrával už 3:5, se český hráč nabudil. "Koroljov je dobrý hráč, ale věděl jsem, že v těžkých situacích se ukáže síla hráče. Věděl jsem, že mi šanci dá," řekl Rosol. Do čtvrtého dějství vletěl rozhodně, vyhrál osm míčů v řadě, první dvě hry. "To mi pomohlo, uvolnil jsem se a dobře se mi to dohrálo," doplnil.

Ještě jednou sebral soupeři podání a zápas ukončil po třech hodinách a 35 minutách. "Lukáš držel zápas první tři sety servisem. Po pauze Koroljov odešel fyzicky a Lukáš to dotáhl do fantastického vítězného konce," liboval si Navrátil.

Čeští tenisté jsou v semifinále Davis Cupu počtvrté za uplynulých pět let. V roce 2009 hráli finále a loni poprvé do roku 1980 "salátovou mísu" získali. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila dokázal vyhrát už posedmé v řadě a pošesté v elitní Světové skupině, což je nejdelší česká i československá série v soutěži.

Češi díky výhře vystřídají v pondělí na prvním místě žebříčku Davisova poháru Španěly, kteří letos vypadli v 1. kole a čeká je baráž. Tenisté tak napodobí ženy, které jsou v čele fedcupového žebříčku. Ovládnout obě pořadí se v minulosti povedlo pouze Francii a Rusku.

Čtvrtfinále Davisova poháru:
Kazachstán - Česko 1:3
Koroljov - Rosol  6:7(5), 7:6(2), 6:7(5), 2:6on-line

Reklama

Související témata: