Hlavní obsah

Inspirace pro Kvitovou: I Serena Williamsová si buduje plán B, nespoléhá jen na rány

Istanbul

Američanka Serena Williamsová suverénně ovládla Turnaj mistryň v Istanbulu a fanouškům i svým konkurentkám jasně ukázala, že ženskému tenisu vládne pevně a zaslouženě. Na čele žebříčku WTA má na druhou Azarenkovou náskok více než pět tisíc bodů a její pronásledovatelky, mezi něž se může řadit i Češka Petra Kvitová, budou mít co dělat ji z trůnu sesadit. Obzvlášť když kouč zkušené Američanky vyhlíží ještě úspěšnější sezónu, než byla ta stávající.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Tenistka Serena Williamsová s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň.

Článek

„Podle mnoha čísel a různých aspektů byla pro ni tahle sezóna zřejmě nejúspěšnější. Na druhou stranu ale vyhrála jen dva Grand Slamy. Myslím, že v roce 2014 si může počínat ještě lépe," nechal se slyšet trenér Američanky Patrick Mouratoglou.

Není to přitom tak dávno, kdy se zdálo, že momentálně lepší ze sester Williamsových už postrádá motivaci rvát se o tituly a o nejvyšší příčky na žebříčku. Teď je vše jinak. Ve dvaatřiceti letech je znovu ve skvělé formě a navíc má do dalšího pokračování kariéry obrovskou chuť.

Pokaždé chce vyhrát

„Každý turnaj, který hraju, chci vyhrát. Ne, že by tomu tak dříve nebylo, ale teď je to zkrátka jiné. Dříve jsem byla prostě v jiné fázi svého života. Teď si tenis užívám víc než kdy předtím. Miluji zápasy. Momentálně si neumím představit život bez tenisové rakety v ruce," prohlásila světová jednička v euforii po triumfu v Istanbulu.

Tahle slova jistě velmi potěší její fanoušky, nicméně soupeřky, které většinou nemají proti agresivní smršti z její rakety nárok, je zřejmě moc rády neslyší. Zdá se, že pokud rodačku z Michiganu tenis baví, nemá ve světě konkurenci.

Nezpochybnitelný podíl na opětovném vzestupu americké šampiónky má právě kouč Mouratoglou, jehož služby Williamsová vyhledala po porážce v prvním kole loňského French Open, což byla pro ni do té doby nepoznaná zkušenost.

Od zahájení nové spolupráce vyhrála šestnáct titulů ve dvouhře a letos z 82 zápasů jen čtyřikrát prohrála. Kouč se nijak netají tím, jak dokázal kariéru své svěřenkyně znovu restartovat.

Komplexní hráčka

„Víte, povrchy už nejsou tak rychlé, jako bývaly před deseti lety, takže už nemůžete hrát stejný tenis se stejnou úspěšností jako dřív. Když si chcete udržet úroveň po celý rok, musíte hrát více procentový tenis. To ale musíte být v dostatečné kondici na to, abyste mohli doběhnout více míčků a udržet se ve výměně déle, pokud je to potřeba," vysvětloval Mouratoglou.

„Nesmí však zapomenout, v čem je nejsilnější - umí agresivní tenis tak, jako nikdo před ní. Zároveň je ale důležité mít i plán B, protože zkrátka ani ona nemůže hrát svůj nejlepší tenis každý den. I když má špatný den, nebo je unavená, musí být schopna vyhrát zápas. Serena také do své hry zařadila údery, které dříve moc nepoužívala, je teď více komplexní hráčkou," dodal kouč.

Jeho slova by mohla být i návodem pro Češku Petru Kvitovou, která už se v nedávné minulosti přiblížila pozici světové jedničky, ale v uplynulé sezóně ji trápila nevyrovnanost výkonů. Její agresivní hra často trpěla množstvím chyb, což se negativně odráželo na jejím sebevědomí.

Nicméně kouč aktuálně šesté hráčky světa David Kotyza prohlásil, že styl své svěřenkyně už nijak výrazně předělávat nebude. „Je to naladěný na hranu, a když se něco nepovede, tak ona to pak střílí. Tohle je ale hra, s kterou byla maximálně úspěšná. Má tam propady, ale ty se dají věcmi okolo, jako je kondice a mentální příprava, velice dobře vylepšit. Základ určitě, pokud já u toho budu, měnit nebudeme," odmítal změny Kotyza.

Reklama

Související témata: