Hlavní obsah

Berdych: Vím, jak na Ferrera, ale nechám si to pro sebe

Melbourne

Tenista Tomáš Berdych postoupil na grandslamovém Australian Open počtvrté do čtvrtfinále a má plán, s kterým chce nastoupit proti Davidu Ferrerovi, aby měl naději poprvé projít v Melbourne do semifinále. Novinářům ale chystanou taktiku neprozradil.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Berdych se po vítězném osmifinálovém utkání nad Andersonem podepisuje svým příznivcům.

Článek

„Nechám si to pro sebe," řekl Berdych na tiskové konferenci po dnešní jisté výhře v osmifinále nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem dvakrát 6:2 a 6:3.

Osmadvacetiletý Berdych má se světovou trojkou Ferrerem nepříznivou bilanci 4:7, ale v posledním vzájemném duelu ho loni ve skupině Turnaje mistrů porazil. „Hrál jsem dobře. Není to dávno, mám na to dobré vzpomínky," řekl.

Sedmý hráč světa Berdych má na běhavého Ferrera taktiku, s kterou do zápasu půjde. Nechtěl ji ale prozradit. „On to určitě brzy pozná, ale je dobrá každá minuta, v které to udržím v tajnosti, tak to bude lepší," řekl Berdych a dodal: „Jasné je, že musím hrát především svoji hru. S ničím super jiným nepočítejte. Jde o detaily."

Berdych je v Melbourne bezchybný

Prvním týdnem Australian Open prošel Berdych suverénně. Ve čtyřech zápasech neztratil servis, neprohrál ani jeden set a zápasům jasně dominoval. I Anderson českého hráče po prohře v osmifinále pochválil, že hrál výborně.

„Kompliment od soupeře vždy potěší," poděkoval Berdych za poklonu od Jihoafričana, kterého porazil už podesáté a ani jednou s ním neprohrál. „Můžu s ním souhlasit, hrál jsem opravdu dobře, velmi solidně. Zvládl jsem to ideálně," řekl tenista.

Berdych má s Andersonem jedinečnou bilanci 10:0, ale ví, že se to může rychle otočit. „Měl jsem to podobně s Nikolajem Davyděnkem, pak jsem ho jednou zdolal ve Wimbledonu, začal si na něj věřit a najednou to šlo," řekl Berdych. „Umím se vcítit do pocitů Kevina, ale každý zápas začíná od nuly a je třeba hrát naplno, protože každá série jednou skončí. Ale já se samozřejmě budu snažit ji prodloužit."

Nebyl spokojený s podáním

Na jednu věc si přece jen Berdych postěžoval. Podle svých slov mohl lépe podávat. „Nevypadá to tak, ale servis mohl být lepší. Mám problém především ve větru. Mohl jsem to zvládnout kvalitněji, ale to je jen můj pocit, skóre by jiné nebylo. Na druhou stranu všechno ostatní fungovalo moc dobře, takže jsem spokojen," řekl.

Ke konci utkání s Andersonem si Berdych vzal po svém servisu dvakrát úspěšně jestřábí oko a hlavní rozhodčí pokaždé rozhodl jinak. Poprvé po Berdychových protestech dal českému hráči bod, ale podruhé nechal servis opakovat. „Nedělal bych z toho vědu, akorát je divné, že jednou to je tak a podruhé jinak," řekl Berdych. „Na to podání nemohl reagovat, ale pak jsem si řekl, je to jedno, jdeme hrát."

Berdych hraje v Melbourne bez tlaku a turnaj si užívá. „Musím se soustředit na sebe. Nikdo vám nedá nic zadarmo, musíte být připraveni," řekl.

Reklama

Související témata: