Hlavní obsah

Malá, ale šikovná. Jsem zkušenější, vyzrálejší Dominika, libuje si Cibulková

Melbourne/Praha

Nejen čeští tenisoví fanoušci v Tomáši Berdychovi, ale i bývalí federální partneři ze Slovenska mají na letošním Australian Open své želízko v ohni. Čtyřiadvacetiletá Dominika Cibulková, přemožitelka hvězdné Rusky Marie Šarapovové v osmifinále, postoupila v Melbourne mezi nejlepší čtyřku singlistek po přesvědčivém vítězství 6:3, 6:0 nad Rumunkou Simonou Halepovou. Ve čtvrtek zhruba od 05:00 SEČ ji čeká souboj o premiérovou účast ve finále grandslamového turnaje s Polkou Agnieszkou Radwaňskou.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Nadšení ve tváři Dominiky Cibulkové, která si poprvé v kariéře zahraje semifinále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

„Hrála jsem agresivně, šla jsem si pro vítězný úder. Jsem opravdu ráda, jak jsem zápas zvládla, zvláště po psychické stránce. Simona mě ničím nepřekvapila," svěřila se vítězka po utkání slovenským médiím.

Po rovné hodině hry proměnila Cibulková mečbol a emoce ji přemohly: lehla si na kurt v aréně Roda Lavera a hlavu nevěřícně ukryla v dlaních. „Tohle jsou nejkrásnější momenty na světě, právě kvůli nim dělám sport," vyznala se postavou malá, jen 161 cm vysoká hráčka, která v Melbourne kosí favoritky.

Postupem do semifinále navázala na účast krajanky Daniely Hantuchové ve stejné fázi australského turnaje z roku 2008 a vyrovnala svoje maximum na grandslamech z antukového Roland Garros před pěti lety, připomíná server aktuality.sk. Ve francouzské metropoli se Cibulková musela sklonit před Ruskou Dinarou Safinovou.

Cibulková: Je to jiný příběh

„To je úplně jiný příběh," odvětila na žádost, zda by mohla porovnat své dosavadní největší milníky v kariéře. „V Paříži jsem byla devatenáctileté děvče, porazila jsem Šarapovovou a nevěděla, o čem to všechno je. Dnes mi určitě pomohlo, že už jsem hrála ve čtvrtfinále grandslamového turnaje vícekrát, věděla jsem, jak se budu cítit a jak to zvládnout. Jsem už zkušenější, vyzrálejší Dominika."

V dosavadních pěti zápasech v Melbourne ztratila jediný set, má jistou prémii 540.000 australských dolarů a v novém vydání světového žebříčku WTA se vrátí do elitní dvacítky. Může však pomýšlet ještě výš, ačkoli v zápasu o premiérovou finálovou účast na turnajích velké čtyřky znovu nebude proti Radwaňské, jež vyřadila ve třech setech běloruskou obhájkyni titulu Viktorii Azarenkovou, favoritkou.

"Bude to těžké, ona je bojovnice, nedá vám žádný míček zadarmo. Její hra je založená hlavně na obraně, z níž těží," cituje Cibulkovou server sme.sk. „Dobře se známe, jsme stejně staré. Já si ale věřím a vím, co mám dělat," dodala odhodlaně svěřenkyně Matěje Liptáka.

S turnajovou pětkou Radwaňskou má slovenská naděje nepříznivou bilanci 1:5. Loni ve finále v Sydney s Polkou dokonce prohrála dvakrát 0:6. O šest měsíců později ale ve finále v kalifornském Stanfordu zvítězila Cibulková. Naváže ve čtvrtek na tento úspěch a zapíše se do historie?

Reklama