Hlavní obsah

Tenistky poletí do Kanady bez Kvitové i Šafářové. Jedničkou je debutantka Plíšková

Aktualizováno

Velkou změnou prošel český fedcupový tým před úvodním zápasem letošního roku v Kanadě. V nominaci trenéra Petra Pály chybí tradiční opory Petra Kvitová a Lucie Šafářová, místo nich dostávají příležitost Lucie Hradecká a hned tři debutantky i mladé naděje. Jedničkou obhájkyň titulu bude dvaadvacetiletá Karolína Plíšková, šanci dostat se na kurt mají i dvacetiletá Tereza Smitková a o rok starší Denisa Allertová. Zápas se uskuteční na tvrdém povrchu ve sportovním komplexu univerzity Laval 7. a 8. února.

Foto: Petr Horník, Právo

Lucie Šafářová zvedá trofej pro vítězky Fed Cupu, vedle ní Petra Kvitová. Obě hráčky budou v Kanadě chybět.

Článek
Fotogalerie

"Myslím, že sestava, která tam jede, je dostatečně dobrá, abychom proti Kanadě uspěli. I když budou v nejsilnější sestavě, tak to vidím jako vyrovnané utkání a určitě tam pojedeme vyhrát," řekl Pála na facebooku českého týmu.

Tenistky loni vyhrály Fed Cup potřetí za uplynulé čtyři roky. V listopadovém finále v Praze porazily Němky a o vítězství se zasloužily ve dvouhrách světová čtyřka Kvitová se Šafářovou.

Pro duel v Kanadě se po dohodě s Pálou obě hvězdy českého týmu vzhledem k termínu po Australian Open a dějišti utkání omluvily. Stejně jako Barbora Záhlavová-Strýcová, Klára Koukalová a Kateřina Siniaková. "Vzhledem k jejich různým programům, že se někdo chce dostat výš (v žebříčku) a někdo naopak obhajuje hodně bodů po Fed Cupu, to respektuju," řekl Pála. "Všechny když tak přislíbily účast v dalším kole."

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová od své premiéry ve Fed Cupu v baráži v roce 2007 vynechá teprve třetí zápas českého týmu.

Karolína Plíšková tahounem týmu

Jedničkou bude při své premiéře v soutěži Karolína Plíšková. Světová dvacítka nasála fedcupovou atmosféru poprvé loni při finále, ale do závěrečné sestavy se nakonec nedostala. "Jde stále nahoru, hrála výborně v Sydney, kde byla ve finále, i v Melbourne. Věřím, že bude tahounem týmu," uvedl Pála.

"Do Kanady se těším, i když to bude daleká cesta a úplně se to nehodí do turnajového plánu, ale být jedničkou je neskutečné. Určitě se těším," řekla Plíšková. Z třicetistupňového vedra v Melbourne už přiletěla do zasněžené Prahy a v neděli se vydá s týmem do Kanady, kde je minus dvacet stupňů Celsia. "Bude to náročný, drsný a nevím, co to s tělem udělá, ale doufám, že to zvládneme."

Už v Austrálii se Plíšková dozvěděla, že bude jedničkou a že Kvitová a Šafářová hrát nebudou. "Nehodí se to extra nikomu, ale holky naprosto chápu. Ony toho odehrály fakt hodně a mají nabitý plán," řekla Plíšková.

Nejistý start Bouchardové

O roli dvojky se Pála rozhodne mezi Smitkovou (68. v žebříčku dvouhry WTA), Allertovou (107.) a Hradeckou (142.).

V týmu Kanady je nejistá účast Eugenie Bouchardové. "Teď poletím domů, odpočinu si a s týmem se rozhodneme, jestli budu hrát, nebo ne," řekla světová sedmička po vyřazení ve čtvrtfinále Australian Open.

Další kanadské hráčky do špičky nepatří. Do úvahy připadají Aleksandra Wozniaková (129.), Sharon Fichmanová (135.), Gabriela Dabrowská (169.) a Francoise Abandaová (202.).

S Kanadou se český a dříve československý tým střetl pětkrát a vždy se radoval z výhry. Naposledy Češky zvítězily v Přerově 2002 jasně 5:0.

Reklama