Hlavní obsah

Prohra i zdravotní trable Williamsovou zlomily. Šance Češek na Turnaj mistryň roste

Už si dá oddech! Zdravotní problémy a také ukrutná tíha nečekané porážky zlomily Serenu Williamsovou natolik, že po dnech váhání předčasně ukončila sezónu. Světová tenisová jednička tak nebude hrát příští týden na podniku WTA v Pekingu ani na závěrečném Turnaji mistryň v Singapuru, kde už dávno měla jistou účast. Místo uvolněné Američankou tak zvyšuje naději na hned trojnásobné české zastoupení. Vedle Petry Kvitové a Lucie Šafářové, které jsou k účasti blizoučko, stouply i šance Karolíny Plíškové.

Foto: Mike Segar, Reuters

Američanka Serena Williamsová v semifinále US Open s Robertou Vinciovou z Itálie.

Článek

"Abych se mohla pořádně starat o své zdraví a získala čas na vyléčení, nebudu startovat v Pekingu a Singapuru," oznámila dnes Williamsová. "Hrála jsem zraněná většinu sezóny, ať už to byl loket, koleno nebo - krátce po jistém utkání ve Flushing Meadows - srdce," sdělila dále.

Už včera to naznačoval trenér

Už včera ESPN přinesla vyjádření trenér Patricka Mouratogloua, že aktuální nálada současné vládkyně světového tenisu není kompatibilní s možností pokračovat v sezóně.

Nezdar na US Open a ztráta možnosti získat sezónní Grand Slam na ni podle všeho dolehly v plné míře. Prohra se 43. světovou hráčkou Robertou Vinciovou z Itálie v semifinále posledního grandslamového turnaje sezóny přinesla Williamsové podle mnohých největší rozčarování v dějinách ženského tenisu. Oznámení předčasného konce sezóny bylo jen otázkou času.

„Už když vypadla v Torontu v srpnu, byla velmi zklamaná, ale vrátili jsme se rychle k tréninku, protože chtěla vyhrát US Open," uvedl Mouratoglou. „Ale po tom všem v tomhle roce a po třech vyhraných turnajích Grand Slamu je otázkou, jak vysoká je její motivací hrát další turnaje," připomněl trenér. I on sám byl podle všeho nakloněn ukončení sezóny.

„Byla dva zápasy od něčeho opravdu velkého, to se pak těžko hledá motivace," pokračoval trenér hráčky, která čtyři turnaje Grand Slamu v řadě už dokázala vyhrát, nikoli v jednom kalendářním roce, jak to žádá zařazení mezi největší legendy.

Rozhodnutí z lásky k tenisu. Úplný konec nehrozí

Podle kouče je rozhodně předčasné mluvit o úplném konci kariéry jeho svěřenkyně, která minulou sobotu oslavila 34. narozeniny. „Čtyři vyhrané grandslamové tunaje v řadě, pak semifinále v pátém... Není čas na pochybnosti (o tom, jestli ještě bude hrát)," uvedl. Ani věk nemusí být podle něj překážkou, že na kýženou metu dosáhne. „Zbývá jí ještě dost času," dodal.

Williamsová je s jednadvaceti triumfy jen jeden grandslamový titul za Steffi Graffovou a tři za rekordmankou Open éry Margaret Courtovou. „Jsem bojovnice a chci hrát tak dobře, jak dokážu, co nejdéle to půjde. Tohle bylo velmi těžké rozhodnutí, ale udělala jsem ho z lásky ke hře," řekla samotná hráčka.

Plíšková pozici od postupu

Na Turnaji mistryň od 25. října nebude obhajovat titul z posledních tří let. Start v Singapuru si přitom zajistila rekordně rychle - už v červenci. Pauza nijak neohrozí její pozici v čele světového žebříčku.

Po odhlášení Williamsové tak bude na prestižní akci startovat i devátá hráčka sezóny. Stouply již tak dráždivě vysoké šance Češky Plíškové, jež vstupovala do tohoto týdne jako desátá v žebříčku pro Singapur, před ní je Polka Agnieszka Radwaňská. Na postupové čtvrté a páté pozici byly Kvitová a Šafářová.

Problémy má i Maria Šarapovová z Ruska, třetí hráčka z žebříčku, který rozhoduje o postupu na Turnaj mistryň. V čínském Wu-chanu se vrátila na okruh po delší pauze způsobené zraněním nohy, ale vzdala úvodní zápas Barboře Strýcové. A pak odvolala Peking s tím, že blížící se Fed Cup proti Češkám a také Turnaj mistryň jsou pro ni priority.

Reklama

Související témata: