Hlavní obsah

Na Štěpánka pokřikovali, Šromová si podvrtla kotník

Se svěšenými hlavami opouštěli čeští tenisté dvorce na grandslamovém Australian Open. Pět se jich poroučelo ve druhém kole, přičemž překvapením byla vyřazení Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha. Zachránit českou reputaci v Melbourne se pokusí Nicole Vaidišová a Iveta Benešová, které nastoupí k zápasům druhého kola ve čtvrtek.

Článek

Sedmnáctý nasazený Štěpánek podlehl v pětisetové bitvě Marcosi Baghdatisovi z Kypru. V současnosti nejlepší český hráč prohrál hned úvodní dvě sady. "Ze začátku mě nepouštěl k aktivní hře," řekl Štěpánek novinářům. Pak začal hrát útočněji a více se tlačil k síti. "Musel jsem víc riskovat. V daný moment to bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat a dostal jsem se zpátky do zápasu," komentoval vyrovnání na 2:2.

Jenže v rozhodujícím pátém setu Štěpánek hned ztratil servis. "Začal jsem špatně a soupeř se vrátil do zápasu," řekl tenista, který udělal šedesát nevynucených chyb. Trochu se zlobil i na fanoušky Baghdatise, které musel několikrát napomínat i hlavní rozhodčí. "Byli to takoví floutkové. Skandovali tam něco proti mému jménu, nerozuměl jsem, ale není to fér. Nevymlouvám se na to, měl jsem si to vyhrát sám na dvorci," řekl Štěpánek.

Berdych, jehož maximem v Melbourne byla účast ve druhém kole z roku 2004, prohrál ve čtyřech setech s Francouzem Gillesem Simonem, postupujícím z kvalifikace. "Soupeř byl papírově horší, ale herně určitě ne. Vypadal tam zvláštně, ale taktiku měl dobrou," řekl devatenáctý nasazený po prohře s 123. hráčem světa. "Los byl docela přívětivý, mohl jsem dojít docela daleko. Zklamání je to velké, ale bohužel, takový je tenis," posteskl si Berdych.

Český tenista se těžko srovnával se stylem soupeřovy hry. Francouz dobře podával, snažil se tvořit hru a Berdych zůstával za očekáváním. "To, co on předváděl, to mi absolutně nesedí, ať bych byl v jakékoli formě. Hraje každý míč úplně jinak, takže se vlastně ani nedostanete do tempa," řekl dvacetiletý Berdych, jemuž vadil i tradiční australský vítr. "Pro můj tenis je to nepřítel číslo jedna, ale to nebyla jediná příčina prohry," dodal.

Ančič přiváděl Hernycha do deprese

Šestadvacetiletý Jan Hernych nestačil na Maria Ančiče, člena vítězného chorvatského týmu v Davisově poháru. Český hráč nedokázal reagovat na podání turnajové osmnáctky. "Byl jsem v depresi z jeho servisu. Neměl jsem ani jeden brejkbol," řekl rodák z Prahy, který prohrál s Ančičem i třetí vzájemné utkání a ani v jednom mu nedokázal vzít podání. "Chci-li příště uspět, musím hrát agresivněji. Prostě být dravější," slíbil si.

Neúspěšně se dnes v Melbourne snažily o postup i české tenistky. Hana Šromová držela krok s favorizovanou Justine Heninovou-Hardenneovou jen v prvním setu, Zuzanu Ondráškovou vyřadila bez problémů Chorvatka Jelena Kostaničová.

Šromovou probudil pes

Šromovou v noci probudil pes a ráno si podle svých slov nemohla ani nadhodit míč. "Ale pak se to zlepšovalo," uvedla tenistka. Když z ní postupně opadla nervozita, snažila se hrát do slabšího forhendu Belgičanky a dlouho jí to vycházelo. Sadu dotáhla až do zkrácené hry. "Bohužel v tie-breaku na mne zase nervozita sedla a neunesla jsem, že bych mohla uhrát set," uvedla.

Druhou sadu na centrálním dvorci Rod Laver Arény ovlivnilo zranění české tenistky. Při dobíhání míčku za stavu 1:1 si podvrtla kotník. Po ošetření pokračovala ve hře, ale už nezískala ani game. "Okamžitě to nateklo, ale utkání jsem chtěla dohrát, udělala bych to s kýmkoli," řekla Šromová, jíž se nelíbil povrch turnaje. "Drhne to a nakonec těch zranění je dost," dodala.

Reklama