Hlavní obsah

Berdych je komplikací. Ale je skvělé, že tu je, těší Němce. Na Čechy připravili speciální kurt

Hannover

S návratem Tomáše Berdycha do české daviscupové reprezentace papírově poklesly naděje Německa na postup z prvního kola, které hostí Hannover. Jedničku domácího týmu Philippa Kohlschreibera nicméně těší, že aktuální světová sedmička do Německa dorazí.

Foto: Sport.cz

Tomáš Berdych při tréninku v Hannoveru

Článek

„Podle mě je skvělé, že Davis Cup hrají ti nejlepší. Když budou týmy nastupovat v nejsilnějším složení, je to pro náš sport jen dobře. I když teď nám to (Berdychův návrat) ztíží situaci, přesto si myslím, že je to dobře," citují německou jedničku oficiální stránky Davis Cupu.

Berdych se podílel na dvou daviscupových titulech pro českou reprezentaci v letech 2012, 2013, což z něj dělá jednoho z nejúspěšnějších aktivních hráčů v této soutěži. Ze všech nominovaných pro tento duel má také nejlepší žebříčkové postavení.

A Němcům má navíc co vracet, protože před jedenácti lety v dosud posledním vzájemném střetnutí i přes dvě Berdychovy výhry nad tehdejšími hvězdami Haasem a Kieferem Česká republika poprvé a zatím naposledy sestoupila ze Světové skupiny.

Věří si na českou dvojku

„Je to hrdina. Nepočítáme s tím, že bychom proti Berdychovi ve dvouhře uhráli bod, ale máme dobrý tým na to, abychom sehráli výborné zápasy proti české dvojce," pokračoval v pokorném duchu Kohlschreiber.

Velkou pozornost bude v domácím týmu poutat osmnáctiletý Alexander Zverev, jenž začíná naplňovat pověst obrovského talentu. Nedávno vyřadil na turnaji v Rotterdamu světovou patnáctku Gillese Simona a o týden později pořádně potrápil právě Berdycha, jenž postoupil až po vyrovnané třísetové bitvě.

Němci sice v Davis Cupu třikrát triumfovali, ale v poslední době v týmové soutěži spíše paběrkují. V domácím prostředí si však i proti mírným favoritům z České republiky věří.

„Vybrali jsme si tvrdý kurt, který je celkem pomalý. Zvolili jsme také míče zvýhodňující trochu naši hru. Máme také za sebou skvělé publikum. Tenis v Německu nejen díky triumfu Angie (Kerberové na Australian Open) znovu nabírá na popularitě," popisoval výhody domácího prostředí 28. hráč světa.

Český sport má mimochodem na arénu v Hannoveru skvělé vzpomínky. Před patnácti lety zde David Moravec v prodloužení finále mistrovství světa proti Finsku vystřelil českým hokejistům zlatou medaili a dovršil tak slavný zlatý hattrick.

Kdo postoupí z 1. kola Davis Cupu?
Česká republika
90,3 %
Německo
9,7 %
Celkem hlasovalo 4944 čtenářů.

Reklama