Hlavní obsah

Hrát takhle v 37? Neuvěřitelné, smekl Murray. Štěpánek je mistrem svého řemesla, chválí v Anglii

Paříž

Takhle krásnou a do poslední chvíle vyrovnanou bitvu čekal asi jen málokdo. Sedmatřicetiletý kvalifikant Radek Štěpánek trápil v pětisetovém duelu rozloženém do dvou dnů světovou dvojku Andyho Murrayho, jemuž nakonec podlehl v úvodním kole French Open až po třech hodinách a 46 minutách. Z porážky byl sice smutný, ale mohl si vychutnat aplaus pařížského publika a uznalé reakce soupeře i expertů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Radek Štěpánek zdraví publikum po porážce s Andym Murraym.

Článek
Fotogalerie

„Hrál neuvěřitelně dobře, je extrémně těžké mu vzdorovat. Dobře podává a jen málokdy zkazí volej. Nebyl jsem schopen diktovat výměny a nemohl jsem se dostat do rytmu. Věděl jsem, že v páté sadě se může stát cokoliv, nakonec jsem to zlomil až v závěru, kdy udělal pár chyb," ulevilo se britské hvězdě.

Murray je o osm let mladší než český veterán a nechápal, kde karvinský rodák ve svém věku bere tolik energie na skvělý tenis, který v pětisetovém dramatu předváděl.

Tenis dokáže pěkně bolet

„Loni měl vážné zranění a i v 37 letech vleze na kurt, bojuje a hraje výborně, což je neuvěřitelné. Neočekávám, že bych byl něčeho takového schopný v tolika letech," smekl Skot, jenž zároveň připomněl nepříjemné zdravotní peripetie českého reprezentanta, kvůli nimž vypadl z elitní stovky.

Štěpánek trápil favorita svojí typickou hrou plnou náběhů na síť, stopbalů a změn rytmu. Za stavu 5:4 v pátém setu byl dva míčky od vítězství, a tak není divu, že výsledná porážka ho hodně mrzela.

„Tenis je krásnej sport, miluju ho, ale dokáže i pěkně bolet. I to na něm zbožňuju, i když jsem smutnej, že se mi nepodařilo to dnes dotáhnout. I přesto jsem na sebe pyšný, dal jsem do toho úplně všechno a odcházím s hlavou nahoře a motivací makat dál," napsal na svůj facebookový profil.

Chválou výkonu nejstaršího hráče v pavouku nešetřila ve své analýze zápasu ani britská BBC.

„Štěpánek odehrál velkolepý pátý set. Pomohl si servisem a volejem, když byl v problémech. Svými teatrálními kousky dostával do varu i publikum, které 37letému veteránovi přálo. On je opravdovým mistrem svého řemesla," napsal expert BBC Russell Fuller.

Reklama