Hlavní obsah

Česko - Francie 1:2Štěpánek s Rosolem favority nepřemohli. Francie jde do vedení

Aktualizováno

České duo Lukáš Rosol - Radek Štěpánek prohrálo v sobotu s favorizovaným párem Nicolas Mahut - Pierre-Hugues Herbert 2:3 na sety (1:6, 6:3, 3:6, 6:4, 4:6). Francouzští hosté tak po druhém dnu čtvrtfinále Davis Cupu v Třinci vedou 2:1.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek ve čtyřhře, v níž nastoupil po boku Lukáše Rosola proti Francouzům Nicolasi Mahutovi a Pierreu-Huguesu Herbertovi.

Článek
Fotogalerie

V prvním nedělním utkání by měly od 13:00 nastoupit jedničky týmů Jiří Veselý a Jo-Wilfried Tsonga a za případného nerozhodného stavu Rosol a Lucas Pouille.

Po ztracené čtyřhře a nepříznivém stavu 1:2 čeští tenisté naposledy zvítězili v daviscupovém utkání v roce 1997 doma proti Indii. Pokud se jim nepodaří zápas otočit, prohrají s Francií na domácí půdě poprvé po devadesáti letech.

"Sehráli jsme fantastické utkání proti nejlepšímu páru světa. Tohle asi nikdo nečekal, nechali jsem na kurtu všechno, ale bohužel jsme byli v elektrizující skvělé atmosféře o game kratší," řekl Štěpánek v rozhovoru na kurtu České televizi. Francouzi získali všech šest brejků při podání Rosola. "Bohužel mi servis tolik neletěl. Rytmus jsem našel až v koncovce pátého setu. Škoda, že nám to nevyšlo," litoval Rosol.

"Viděli jsme fantastický debl, klobouk dolů před klukama, protože hráli s nejlepším párem světa, ale prohráváme jedna dva," konstatoval kapitán Jaroslav Navrátil.

Rosol nastoupil místo původně nahlášeného Adama Pavláska, který měl od pátku problém se zády, a zřejmě se na něm projevila únava z páteční pětisetové výhry nad Tsongou. Jeho servis nebyl tak řízný a Francouzi mu ho v první sadě dvakrát prorazili. Štěpánek zase pokazil pár volejů i jednu smeč a první set Češi proti světovým deblovým jedničkám rychle ztratili.

Díky skvělým servisům Štěpánka se sice podařilo snížit na 1:3, ovšem poté už opět dominovali Francouzi, kteří vyhráli první sadu hladce 6:1.

Český pár se na dvorci často hledal, zatímco vítězové Wimbledonu Herbert s Mahutem, kteří letos prohráli jen třikrát z 32 zápasů, působili jistě. Opírali se o přesný servis a z returnu dostávali domácí dvojici pod tlak a nutili ji chybovat.

Zdálo se, že souboj bude mít jednoznačný průběh, ovšem Češi se ve druhém setu dokázali zvednout a vyrovnali na 1:1. Po vítězném returnu Štěpánka měli brejkbol. Ten na 2:0 proměnili a český veterán tanečkem rozbouřil halu. Rosol se ale dál trápil na servisu a o podání přišel na 4:3. S "pomocí" přispěchal Herbert, který udělal dvě dvojchyby po sobě, zkazil smeč a po brejku set doservíroval Štěpánek.

Francouzi ukončili duel čistou hrou

Vzedmutí z druhého setu se ve třetím rozplynulo po další ztrátě servisu Rosola. A když si tentýž hráč neudržel podání ani na začátku čtvrté sady, nevypadalo to ani trochu dobře. V koncovce ale znovu nezvládl situaci daviscupový premiant Herbert a po jeho dvou dvojchybách bylo srovnáno na 4:4. Pak odvrátil Štěpánek tři brejkboly a po zisku Mahutova servisu bylo srovnáno na 2:2 na sety.

Kapitán Navrátil vyskočil z lavičky a povzbuzoval opět ne úplně plné ochozy k hlasitější podpoře. Euforie z vynucené rozhodující sady ale zvadla hned v první hře, jelikož Rosol čistou hrou přišel už pošesté v zápase o podání. Tentokrát už byli soupeři při svém servisu neomylní a Herbert zápas ukončil čistou hrou.

Čtvrtfinále Davisova poháru v Třinci (tvrdý povrch):
ČR - Francie 1:2 po druhém dnu
Štěpánek, Rosol - Mahut, Herbert 1:6, 6:3, 3:6, 6:4, 4:6
Další dnešní čtvrtfinálové výsledky
Podaří se českým tenistům vyhrát obě nedělní dvouhry a na úkor Francie postoupit do semifinále?
Ano
20,5 %
Ne
79,5 %
Celkem hlasovalo 8124 čtenářů.

Reklama

Související témata: