Hlavní obsah

Nadal porazil Federera a obhájil titul v Monte Carlu

MONTE CARLO

Španělský tenista Rafael Nadal obhájil titul na turnaji Masters v Monte Carlu. Druhý hráč světového žebříčku porazil v nedělním finále jubilejního 100. ročníku monackého podniku světovou jedničku Rogera Federera za téměř čtyři hodiny ve čtyřech setech a připsal si už 42. vítězství na antuce za sebou.

Článek

Obhájit titul v Monte Carlu se naposledy podařilo Španělovi Juanu Carlosovi Ferrerovi v roce 2003. Navíc Nadal ukončil rekordní sérii švýcarského soupeře, který vyhrál 29 zápasů na turnajích série Masters za sebou. Naposledy podlehl vloni ve čtvrtfinále monackého podniku.

Nadal, jenž Federera v předchozích čtyřech vzájemných utkáních třikrát porazil, vstoupil do finále suverénně a brzy vedl 4:0. Švýcarovi, který hrál dvanácté finále na okruhu ATP za sebou, se nic nedařilo a snadno prohrál 2:6. Pak se ale zlepšil a v tie-breaku skóre vyrovnal.

Drama opkračovalo

Dramatický boj pokračoval i v dalších setech, v nichž byl v koncovce vždy šťastnější Nadal. Delší neporazitelnost na antuce drží v historickém pořadí ATP už jen Guillermo Vilas (53) a Björn Borg (46). Nadal za svůj nedělní triumf získal 340 tisíc eur z dvoumiliónové dotace.

"Porazit Rogera je vždycky mimořádné. Každý zápas je jiný. Dneska to bylo ze začátku snadné, pak ale pořádně těžké," řekl devatenáctiletý rodák z Mallorky, jenž se díky triumfu na prvním antukovém vrcholu sezóny pasoval do role velkého favorita na obhajobu titulu na Roland Garros.

Grandslamový turnaj začne v Paříži 28. května a mezi uchazeče o titul by měl patřit i Federer, jenž dnes potvrdil, že i na pomalém povrchu patří ke špičce. "Byl to můj první antukový turnaj v sezoně, takže jsem s postupem do finále spokojený. Nejsem zklamaný ani frustrovaný, jen hrozně vyčerpaný," řekl sedminásobný grandslamový šampion, jemuž ve sbírce chybí jen titul z antukového Roland Garros.

Několik zodpověděných otázek

Nadal si podle něho výhru zasloužil. "Bylo to těsné a kdybych vyrovnal na 2:2, mohlo to být všechno úplně jinak," řekl čtyřiadvacetiletý Švýcar. "I tak jsem si ale odpověděl na několik otázek o tom, jak hrát na antuce," dodal.

Naposledy se dva nejvýše nasazení hráči utkali v Monte Carlu ve finále v roce 1985, kdy turnajová jednička Ivan Lendl porazil dvojku Matse Wilandera.

Muži - finále:
Nadal (2-Šp.) - Federer (1-Švýc.) 6:2, 6:7 (2:7), 6:3, 7:6 (7:5).
Čtyřhra - finále:
Björkman, Mirnyj (1-Švéd./Běl.) - Santoro, Zimonjič (3-Fr./SČH) 6:2, 7:6 (7:2).

Reklama

Související témata: