Hlavní obsah

Chorvatská mlátička vychrlila na soupeře rekordní počet es. A předvedla velkolepý obrat

Melbourne

Vysloužil si různé přezdívky. Mlátička, tenisový řezník... Nezní to lichotivě, ale Chorvatu Ivo Karlovičovi to přineslo další úspěch. A dá se mluvit i o kolosálním obratu. Za zhruba hodinku a čtvrt prohrával 0:2 na sety v prvním kole Australian Open s Argentincem Horaciem Zeballosem, ale po dalších čtyřech hodinách odcházel sedmatřicetiletý obr z kurtu jako vítěz - 6:7 (8), 3:6, 7:5, 6:2, 22:20. Karlovič utloukl soupeře celkem 75 esy, jen v posledním setu jich dal 38.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Chorvat Ivo Karlovič po výhře nad Chorvatem Horaciem Zeballosem.

Článek
Fotogalerie

Na poměry Australian Open je počet nechytatelných servisů rekordní, v absolutních historických tabulkách to stačí na čtvrté místo.

Dosavadní rekord v Melbourne držel od roku 2005 díky 51 esům Švéd Joachim Johansson. Více než dvoumetrový záhřebský rodák zaostal tři esa za svým osobním maximem, které vytvořil v památném daviscupovém maratónu v roce 2009 proti Radku Štěpánkovi.

"Ruka mě ani nebolí," tvrdil Karlovič, že se množství podání na jeho paži nijak nepodepsalo. "Ale kolena a záda přece jen cítím," dodal dlouhán.

Nejvíce es nastříleli v nejdelším zápase historie v roce 2011 ve Wimbledonu John Isner s Nicolasem Mahutem. Američan Isner si pomohl k vítězství 70:68 v pátém setu celkově 113 esy, Francouz Mahut jich zaznamenal o deset méně. "Na ten zápas jsem si vzpomněl, doufal jsem, že bychom mohli vydržet trochu déle, abych také měl rekord," žertoval o jedenáctihodinovém duelu Karlovič, jenž se v druhém kole utká s domácím Andrewem Whittingtonem, přemožitelem Adama Pavláska.

Ačkoli byl pět hodin a 14 minut trvající duel suverénně nejdelší při letošním Australian Open, chybělo Karlovičovi se Zeballosem ještě 38 minut k tomu, aby překonali absolutní rekord melbournského turnaje. V roce 2012 se Novak Djokovič s Rafaelem Nadalem přetahovali ve finále o titul bez sedmi minut šest hodin.

Reklama