Hlavní obsah

Federer - Berdych 6:2, 6:4, 6:4Berdych neměl nárok, Federer Čecha hladce smetl. Plíšková nestačila na jedničku

vap, rojČTKSport.cz
Aktualizováno

Sen o premiérovém grandslamu rázně utnul českému tenistovi Tomáši Berdychovi už ve třetím kole Australian Open Švýcar Roger Federer, který soupeři nedal nejmenší šanci a za hodinu a půl zvítězil 6:2, 6:4, 6:4. Také Kristýna Plíšková v dnešním programu vypadla, nestačila na světovou jedničkou Angelique Kerberovou (0:6, 4:6).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Federer hladce vyřadil BerdychaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Kerberová - Kristýna Plíšková

Berdych v Melbourne nakonec neobhájí ani loňské čtvrtfinále. Spekulace o slabší formě Rogera Federera po dlouhé zdravotní pauze vzaly rychle za své. Švýcar naopak řádil jak v dobách své největší slávy. Perfektně četl Berdychovu hru, výborně servíroval, agresivně returnoval, měnil hru a svého soupeře od prvního míčku prakticky nepustil do zápasu.

V Berdychově lóži jen nevěřícně zírali na Federerovu jízdu kouč Goran Ivaniševič či Radek Štěpánek. Právě chorvatský bouřlivák si pochvaloval, jak vylepšil Berdychův servis, který však hlavně na začátku utkání dost selhával. Z prvního podání měl 10. hráč světa dlouho jen poloviční úspěšnost a z druhého se ocital pod drtivým tlakem.

První set se stal i díky dvěma využitým brejkům jasnou záležitostí v režii Federera. Rodák z Valašského Meziříčí se sice postupně zlepšoval, jenže druhý i třetí set začal rovněž ztrátou podání a Švýcara tak vůbec nedokázal vyvést z klidu. O jeho vítězství nebylo po celý zápas vůbec pochyb.

Černý Petr losu v podobě nasazené sedmnáctky, jímž byl čtyřnásobný vítěz Australian Open Roger Federer - absentující na okruhu od loňského Wimbledonu, tak po dvou hladkých výhrách v Melbourne poslal i Berdycha bez fanfár domů.

Plíšková schytala kanára

První set s německou obhájkyní titulu na úvodním grandslamovém turnaji roku prohrála Plíšková expresně rychle za pouhých 20 minut 0:6, ve druhém česká hráčka otočila z 0:2 na 3:2, ale byl to jen záchvěv naděje. Kerberová duel dotáhla do vítězného konce za necelou hodinu.

Dvojče finalistky US Open Karolíny Plíškové působilo od začátku mimořádně nejistě. Dojem podporují čísla. Celkem Plíšková udělala 34 nevynucených chyb oproti soupeřčiným 14. A Němce ani nemusel vadit slabší servis v první sadě.

"Čekala jsem jiný výkon, nervozita mě stála první set. Byla to trošku daň, přitom jsem čekala, že to ustojím úplně v klidu. Byla jsem trošku překvapená z toho, co jsem předvedla," řekla Plíšková českým novinářům v Melbourne.

Za 17 minut prohrávala 0:5 a první game získala až za stavu 0:2 ve druhé sadě. Pak dokázala vzít Kerberové i podání, ale od stavu 4:4 po dalších chybách přišla o zbylé dvě hry a zápas prohrála. "Nebylo to tak jednoduché. Je nebezpečná, trefuje míče ostře a soustředila jsem se až do konce, protože nikdy nevíte, co se může stát," řekla Kerberová.

Andrea Hlaváčková a Číňanka Pcheng Šuaj v prvním kole čtyřhry vyhrály nad italsko-lucemburskou dvojicí Knappová, Minellaová 6:3, 6:2. Dál jde i Barbora Strýcová s Indkou Saniou Mirzaovou, které vyřadily Australanku Stosurovou a Číňanku Čang Šuaj (6:1, 6:4). Už v prvním kole smíšené čtyřhry skončili bronzoví olympijští medailisté z Ria Lucie Hradecká s Radkem Štěpánkem. Sedmý nasazený pár prohrál s americko-kolumbijskou dvojicí Spearsová, Cabal 4:6 a 6:7.

Tenisový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 50 miliónů australských dolarů):
Muži:
Berdych - Federer 2:6, 4:6, 4:6
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kerberová (1-Něm.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:0, 6:4
Čtyřhra - 2. kolo:
Strýcová, Mirzaová (4-ČR/Ind.) - Stosurová, Čang Šuaj (Austr./Čína) 6:1, 6:4
Hlaváčková, Pcheng Šuaj (12-ČR/)Čína) - Knappová, Minellaová (It./Luc.) 6:3, 6:2
Smíšená čtyřhra:
1. kolo:
Spearsová, Cabal (USA/Kol.) - Hradecká, Štěpánek (7-ČR) 6:4, 7:6 (7:4).
Další dnešní výsledky

Reklama

Související témata: