Hlavní obsah

Navrátilová myslí na české občanství, kritizovala prezidenta

PRAHA

S otevřenými názory, jako po celý svůj život, vystoupila legendární tenistka Martina Navrátilová na pražské Štvanici. Před turnajem ECM Prague Open uvedla, že se jí v České republice dýchá svobodněji než před dvaceti lety, kdy tady hrála Fed Cup. Kritizovala ale také českého prezidenta kvůli jeho názoru na homosexualitu a řekla, že se pokusí vyřídit si české občanství.

Článek

Navrátilová přiletěla do republiky v pátek a druhý den absolvovala první trénink. Na centrálním dvorci, který se kvůli ní pravděpodobně opět po letech zcela zaplní, se cítila jako v bavlnce. "Upravovali mi kurt během tréninku, to se mi nikdy nestalo," pochvalovala si tenistka.

Do rodné země jezdí americká občanka dvakrát, třikrát do roka za matkou a kamarády, ale nyní přiletěla kvůli tenisu. Poprvé bude hrát na českém území turnaj WTA Tour. "Když jsem byla slavná, tak to nešlo, což byla škoda, ale teď jsem tady a mám z toho velkou radost. Možná se to dá srovnat s Wimbledonem," řekla bývalá světová jednička, která na trávě v slavném All England Clubu získala devět titulů ve dvouhře.

Soutěžní zápas hrála na Štvanici naposledy před dvaceti lety, kdy pomohla Američankám vyhrát Fed Cup. Při odletu tehdy cítila určitou lítost. "Já mohla odletět, zatímco jiní ne," připomněla tehdejší totalitní režim, kvůli kterému změnila občanství. "Teď se tady dýchá lépe, vzduch je v zemi jiný. Už se nestydím, ale člověk už je hrdý. Praha mi přijde fantastická, to město má atmosféru," řekla.

Teší se na pozitivní nervozitu

Po dvaceti letech má prý Navrátilová více práce než dříve. "Jsem pomalejší, mám méně svalů a větší zadek," řekla o sobě. Věří, že jako člověk se zlepšila. "O to se snažím celý život," dodala.

Těší se na první zápas, ke kterému ve dvojici s Barborou Strýcovou nastoupí asi v úterý. Před plnými tribunami očekává pozitivní nervozitu. "Kdo říká, že není nervózní, buď lže, nebo mu na tom nezáleží. Já budu chtít ukázat svoje nadšení, že mi to ještě jde a mám radost z tenisu," řekla devětačtyřicetiletá legenda světového tenisu. Svými výkony a zanícením se snaží lidi inspirovat. "Aby napsali román, o kterém dlouho přemýšleli, ale neměli k tomu odvahu. Ať dělají, co chtějí. Já hraji tenis, mám to ráda a mám kliku, že dělám," řekla.

Navrátilová se netají lesbickou orientací a bojuje za práva homosexuálů. Když přišla řeč na to, jestli stále nemá ráda amerického prezidenta George Bushe, tak se záhy stočila řeč i na českou hlavu státu. "Jsem na něj naštvaná," řekla o Václavu Klausovi, který letos vetoval zákon o registrovaném partnerství homosexuálních párů. "Nemohu s ním být spokojená, když neuzná homosexuála jako stoprocentního člověka," řekla Navrátilová.

Do konce roku chce obnovit české občanství

Možná si s prezidentem o problematice pohovoří, protože Klaus by měl předávat ceny vítězům turnaje. "Jeho názor nezměním, ale myslela jsem si, že je liberálnější," uvedla. Když před pěti lety kritizovala Bushe, tak jí údajně chtěli poslat zpět do České republiky. "Teď kritizuji českého prezidenta, snad mě nepošlou na Sibiř, to bych nechtěla," vtipkovala Navrátilová.

Před jednatřiceti lety požádala Navrátilová o americké občanství, které dostala v roce 1981. V České republice má stále kořeny, maminku a pár příbuzných, a od loňského roku veřejně uvažuje o tom, že by si k americkému obnovila české občanství. "Proč bych nemohla mít obě občanství. Do konce roku to chci zařídit," řekla.

Často slýchá otázku, zda bude hrát i příští rok. Dlouho dopředu ale nic neplánuje. "Hraji tento rok a to musí stačit," řekla jasně Navrátilová. "Budoucnost vůbec neřeším. Teď jsem šťastná z toho, co dělám a až přestanu, tak budu mít radost z něčeho jiného. Díky tomu mám klid a nemusím se zabývat tím, co bude za rok," vysvětlila hráčka.

Reklama