Hlavní obsah

Strýcová - Garciaová 6:2, 7:5Plíšková byla krůček od vyřazení, nakonec jdou se Strýcovou dál

Melbourne
Aktualizováno

Karolína Plíšková vybojovala postup do osmifinále Australian Open. V posledním setu sice prohrávala 2:5, ale riskantní hrou dokázala duel na poslední chvíli otočit. Další česká hráčka Barbora Strýcová se po vítězství nad Caroline Garciaovou z Francie může chystat na střetnutí se Serenou Williamsovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková - OstapenkováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Barbora Strýcová

Dva nevídané obraty předvedly české tenistky v zápasech třetího kola Australian Open. Pátá nasazená Plíšková prohrávala ve třetím setu 2:5 a soupeřka měla k dispozici dva své servisy. Riskantní hra a také nervózní Ostapenková, která do té doby hrála životní zápas, nakonec dostaly Plíškovou mezi šestnáct nejlepších. Znovu se ukázalo, jak je v dámském tenise nejdůležitější hlavně psychická odolnost. Karolína ji opět měla...

O pohyblivé a vznětlivé Ostapenkové se v tenisovém světě dobře ví, přesto se nezdálo před utkáním, že by mohla být pro ve formě hrající Karolínu Plíškovou velkou hrozbou. Už první sada ale ukázala, že opak bude pravdou. Ostapenková výborně returnovala a předčila svojí českou sokyni také v agresivitě a pohybu. Po dvou ztracených servisech prohrála rodačka z Loun první dějství 4:6.

Druhá sada byla vzpomínkou na předchozí kola z pohledu české hráčky. Plíšková trestala slabší chvilky Ostapenkové a za 23 minut ukončila set poměrem 6:0.

To nejlepší si pak finalistka loňského US Open nechala na samotný konec zápasu. Za stavu 2:5 už málokdo věřil v obrat. Nicméně psychická odolnost Karolíny Plíškové se jednou opět ukázala. Čtyřiadvacetiletá Češka vzala Ostapenkové dva servisy a sama se dostala do vedení 6:5.Poté se Lotyška vzpamatovala, znovu začala hrát agresivní, útočný a hlavně přesný tenis, Plíšková však odpovídala kvalitním servisem. Šanci ucítila za stavu 9:8, vybojovala si dva mečboly a hned ten první dokázala využít.

O pár hodin dříve se skvěly obrat podařil i Strýcové, ta díky němu nemusela do rozhodující sady a zvítězila 2:0.

Česká fedcupová reprezentantka držela otěže zápasu od úvodního servisu Francouzky ve svých rukou. Hned první podání soupeřky se Strýcové podařilo získat a po celou první sadu na kurtu vládla. Chytrou hrou nutila Garciaovou k chybám a jedinou příležitost nabídla soupeřce až za stavu 5:2 ve svůj prospěch. Ani tu však třiadvacátá tenistka světa nedokázala využít a tak za necelých dvaatřicet minut uzmula první sadu rodačka z Plzně.

Druhé dějství nabídlo vyrovnanější podívanou a také zajímavou zápletku v koncovce setu. Vítězka čtyřhry z French Open 2016 zpřesnila mezihru, držela si servis a na returnu vytvářela tlak na Strýcovou, která na svém podání vždy dotahovala náskok soupeřky. Svěřenkyně trenéra Krupy se s tím vyrovnávala až do stavu 3:4. V osmém gamu druhého setu přišlo zakolísání a prohrané podání.

Caroline Garciaová pak šla podávat na vítězství v sadě. Za stavu 40:15 se už asi všichni diváci na druhém největším dvorci v Melbourne připravovali na třetí sadu, leč marně. Strýcové se podařilo vyhrát dalších čtrnáct míčků v řadě a zápas dovést k vítězství 6:2, 7:5.

"Už jsem si říkala, že bude třetí set a začnu znovu, a byla jsem v klidu. A tam se to nějak zlomilo a od té doby šly kromě jednoho už všechny míče pro mě," řekla Strýcová českým novinářům v Melbourne. Vysloužila si za obrat i pochvalu od trenéra Tomáše Krupy. "On není chválící typ a už jsem si na to zvykla. Viděl, že jsem hrála dobře, zvládla jsem těžkou koncovku a pochválil mě za koncovku."

Třicetiletá česká tenistka se tak podruhé v kariéře probojovala do osmifinále Australian Open, v cestě za životním úspěchem jí čeká Serena Williamsová.

Ženy: Dvouhra - 3. kolo:
Strýcová (16-ČR) - Garciaová (21-Fr.) 6:2, 7:5
Čtyřhra - 2. kolo:
Kristýna Plíšková, Golubicová (ČR/Švýc.) - Bertensová, Larssonová (14-Niz./Švéd.) 6:1, 6:4,
Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.) - Krejčíková, Voskobojevová (ČR/Kaz.) 6:3, 7:6 (7:5).
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Siniaková, Soares (6-ČR/Braz.) - Martínezová, Cuevas (Šp./Urug.) 6:4, 6:3

Reklama