Hlavní obsah

Lučičová-Baroniová - Bradyová 6:4, 6:2Chorvatka je ve čtvrtfinále poprvé od minulého století, čeká ji Plíšková. Djokovičův přemožitel končí

Aktualizováno

Soužení a trable ji neodradily, po dlouhých letech je Mirjana Lučičová-Baroniová mezi osmi nejlepšími na grandslamovém turnaji. Ve čtvrtém kole Australian Open čtyřiatřicetiletá Chorvatka porazila Američanku Jennifer Bradyovou 6:4, 6:2. Ve čtvrtfinále top turnaje byla naposledy v minulém století. Ve Wimbledonu v roce 1999 se dostala do semifinále, kde vypadla se Steffi Grafovou. Letošní AO končí pro Uzbeka Denise Istomina, překvapivého přemožitele Srba Novaka Djokoviče vyřadil ve čtvrtém kole Bulhar Grigor Dimitrov.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Chorvatka Mirjana Lučičová-Baroniová po výhře nad Jennifer Bradyovou z USA.

Článek
Fotogalerie

"Je to neuvěřitelné. Doufám, že mě nikdo neštípne a neprobudí ze snu," komentovala rozestup téměř dvou desetiletí mezi oběma úspěchy.

Chorvatka je pamětnicí starých tenisových časů, v mládežnických kategoriích zářila, zdálo se, že by mohla stoupat jako Serena Williamsová, její sestra Venus, Anna Kurnikovová či Martina Hingisová. Právě s ní v roce 1998 vyhrála čtyřhru v Melbourne. Ve dvouhře tam ale byla nejdále jen ve druhém kole - ve stejné sezóně.

V žebříčku byla nejvýše klasifikována v roce 1998 - dvaatřicátá. Nyní patří do osmé desítky pořadí. V chorvatském fedcupovém týmu debutovala už v roce 1996.

Zažila ale léta bez úspěchů a prakticky i bez tenisu. Přiznala také problémy s násilnickým otcem Marinkem. Přetrhala s ním vazby, měla finanční problémy, ale vrátila se na kurty.

Teď svým vzestupem poslala vzkaz ostatním lidem, kterým se dlouhodobě snaží naplnit sny. "Kašlete na všechno a na všechny, kdo vám říkají, že to nedokážete. Jděte do toho srdcem," řekla rodačka z Dortmundu.

Mezi lety 2004 a 2009 vůbec nestartovala na gradslamech a v letech 2004-2006 hrála jen dva turnaje. V roce 2008 se na WTA Tour vrátila a o šest let později korunovala comeback triumfem v Québecu, kde po 16 letech slavila zisk titulu.

Cesta zpět pro ni ale začínala na menších turnajích v USA. Připisovala si tam prémie ve výši 68 dolarů. "Jsem hrdá. Jiní by to asi vzdali. Bylo to neskutečně těžké. Nedostávala jsem žádné divoké karty, žádné jiné výhody. Vše jsem to musela odmakat sama."

V Melbourne Parku se dočkala minulý týden výhry po dlouhých 19 letech. Vyřadila Číňanku Wangovou a nastartovala velké tažení. Poslala ze hry Polku Agnieszku Radwaňskou i Marii Sakkariovou z Řecka.

Do čtvrtfinále 181 cm vysoká tenistka pak došla i přesto, že má potíže s levou nohou, kterou měla v dnešním zápase na dvou místech ovázanou. "Mám nějaké šrámy snad pokaždé, když hraju. Takže v dalším zápase budu možná mít ještě víc obvazů, ale jdu dál," řekla.

Ve čtvrtfinále se střetne s o deset let mladší Karolínou Plíškovou, která vyřadila Australanku Darju Gavrilovovou.

Istomin měl problémy se stehnem

Istomin z Uzbekistánu, přemožitel obhájce titulu Djokoviče, nakročil k dalšímu překvapení.  S Bulharem Dimitrovem vyhrál první set 6:2, pak ale třikrát podlehl 6:7, 2:6, 1:6. "Věděl jsem, že můžu vyhrát, šlo jen o to, najít správnou cestu," uvedl Dimitrov.

Pětadvacetiletý Bulhar se dostal do čtvrtfinále grandslamu po dvou a půl letech od semifinále Wimbledonu 2014. O postup mezi nejlepší čtyři se v Austrálii utká s turnajovou jedenáctkou Davidem Goffinem z Belgie, který ve čtvrtém kole zdolal 5:7, 7:6, 6:2, 6:2 světovou osmičku Rakušana Dominica Thiema.

Nečekaného osmifinalistu Istomina, jenž startoval v hlavní soutěži díky divoké kartě, limitovalo po většinu dnešního duelu zranění. Stosedmnáctý hráč světového žebříčku ovládl hladce první set 6:2, pak však začal mít zjevné problémy s levým stehnem a Dimitrov jeho potíží plně využil.

Nadal je v prvním čtvrtfinále grandslamu od roku 2015

Španěl Rafael Nadal si na Australian Open zahraje poprvé od Roland Garros 2015 čtvrtfinále grandslamu. Vítěz melbournského turnaje z roku 2009 porazil v osmifinále 6:3, 6:3, 4:6 a 6:4 Francouze Gaëla Monfilse.

Třicetiletý Nadal měl problém s proměňováním brejkbolů, využil šest ze 17, ale po téměř třech hodinách mohl slavit postup do jubilejního třicátého grandslamového čtvrtfinále.

Bývalá světová jednička, jež plní roli devátého nasazeného, se o semifinále utká s Milosem Raonicem. Kanadský tenista, který je po vyřazení Andyho Murrayho a Novaka Djokoviče nejvýše nasazeným hráčem na turnaji, postoupil do čtvrtfinále po výhře 7:6, 3:6, 6:4, 6:1 nad Španělem Robertem Bautistou.

V osmifinále skončila pouť překvapení turnaje Denise Istomina z Uzbekistánu. Djokovičova přemožitele z druhého kola porazil 2:6, 7:6, 6:2 a 6:1 Grigor Dimitrov. Pětadvacetiletý Bulhar se dostal do čtvrtfinále grandslamu po dvou a půl letech od semifinále Wimbledonu 2014. O postup mezi nejlepší čtyři se v Austrálii utká s turnajovou jedenáctkou Davidem Goffinem z Belgie, který ve čtvrtém kole zdolal 5:7, 7:6, 6:2, 6:2 světovou osmičku Rakušana Dominica Thiema.

Nečekaného osmifinalistu Istomina, jenž startoval v hlavní soutěži díky divoké kartě a v druhém kole vyřadil šestinásobného šampiona a obhájce titulu Djokoviče, limitovalo po většinu dnešního duelu zranění. Stosedmnáctý hráč světového žebříčku ovládl hladce první set 6:2, pak však začal mít zjevné problémy s levým stehnem a Dimitrov jeho potíží plně využil.

Tenisový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 50 miliónů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Goffin (11-Belg.) - Thiem (8-Rak.) 5:7, 7:6 (7:4), 6:2, 6:2
Dimitrov (15-Bulh.) - Istomin (Uzb.) 2:6, 7:6 (7:2), 6:2, 6:1
Raonic (3-Kan.) - Bautista (13-Šp.) 7:6 (8:6), 3:6, 6:4, 6:1
Nadal (9-Šp.) - Monfils (6-Fr.) 6:3, 6:3, 4:6, 6:4
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Kontaová (9-Brit.) - Makarovová (30-Rus.) 6:1, 6:4
Lučičová-Baroniová (Chorv.) - Bradyová (USA) 6:4, 6:2
Výsledky českých tenistů na Australian Open

Reklama

Související témata: