Hlavní obsah

Program Australian Open: Švýcarská bitva o finále! Zahrají si o titul sestry Williamsovy?

Melbourne

Složení finále dvouhry žen vzejde ze čtvrtečního programu tenisového Australian Open. V čistě americkém semifinále změří od 4:00 SEČ síly Venus Williamsová a Coco Vandewegheová, po nich vyrazí do Areny Roda Lavera také Chorvatka Mirjana Lučičová-Baroniová, čtvrtfinálová přemožitelka Karolíny Plíškové. Soupeřkou 79. hráčky žebříčku WTA bude šestinásobná šampiónka z Melbourne Serena Williamsová z USA. Prvního finalistu pozná i soutěž v mužském singlu. Stane se jím jeden ze švýcarských reprezentantů a rovněž favoritů celého turnaje - Stan Wawrinka, nebo Roger Federer.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Roger Federer na Australian Open. Bude mít Švýcar důvod k radosti i po semifinálové bitvě?

Článek

Dohromady 29 titulů z grandslamových turnajů - šestatřicetiletá Venus sedm, o rok mladší Serena plných 22. Ohromující je bilance sester Williamsových na nejsledovanějších turnajích roku. Zaokrouhlí ji letos na jubilejní třicítku?

Venus s o jedenáct let mladší krajankou Vandewegheovou změřila na okruhu síly zatím jen jednou, loni na antuce v Římě ji přehrála 6:4 a 6:3. Její soupeřka je na grandslamu v semifinále poprvé, dosud došla nejdál do čtvrtfinále Wimbledonu 2015. Její letošní bilance v Melbourne však vyžaduje respekt. V osmifinále vyřadila světovou jedničku a obhájkyni titulu Angelique Kerberovou z Německa a ve čtvrtfinále sedmou nasazenou Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska 6:4 a 6:0.

Serena, jež na cestě do semifinále přehrála Lucii Šafářovou i Barboru Strýcovou, na letošním Australian Open ještě neztratila ani jeden set. Aktuální světová dvojka se s překvapením turnaje Lučičovou-Baroniovou utkala dvakrát a duely ve Wimbledonu a v Sydney, které se však hrály už v roce 1998, vyhrála. Čtyřiatřicetiletá Chorvatka, jejímž dosavadním nejlepším výsledkem na grandslamu je semifinále ve Wimbledonu z roku 1999, platí v nadcházejícím měření sil za jasného outsidera, ale před Plíškovou dokázala v turnajovém pavouku už ve 2. kole eliminovat třetí nasazenou Agnieszku Radwaňskou z Polska.

Závěr čtvrtečního programu obstará s napětím očekávaná bitva krajanů - vítěze z roku 2014 Wawrinky s čtyřnásobným šampiónem úvodního grandslamu sezóny Federerem. O čtyři roky starší Federer vede nad 31letým Wawrinkou vzájemnou bilanci jasně 18:3 a z posledních šesti zápasů vyhrál pět, naposledy se ale oba střetli v roce 2015 na Turnaji mistrů. "Budu muset být dost agresivní, abych mu vzal co nejvíce času," řekl Federer.

Čtvrteční program Australian Open - semifinále:
Arena Roda Lavera:
1:00 B. Bryan, M. Bryan (3-USA) - Carreňo, García-López (Šp.)
4:00 Vandewegheová (USA) - V. Williamsová (13-USA)
Lučičová-Baroniová (Chorv.) - S. Williamsová (2-USA)
9:30 Federer (17-Švýc.) - Wawrinka (4-Švýc.).

Reklama