Hlavní obsah

Předběhnout Serenu a být světovou jedničkou? Stát se může všechno, říká Karolína Plíšková

Ostrava

Před dvěma lety v semifinále proti Francii byla Karolína Plíšková součástí českého fedcupového týmu, v Ostravě ale jen kryla záda Petře Kvitové s Lucií Šafářovou a na kurt se dostala jen na tréninku. Letos je čerstvá světová tenisová trojka v úplně jiné roli. Je jasnou jedničkou týmu Petra Pály, jehož svěřenkyně v sobotu proti Španělsku vykročí za obhajobou prvenství.

Foto: Sport.cz

Karolína Plíšková při tréninku v ostravské hale.

Článek

V Ostravě jste už před dvěma lety byla, ale do semifinále proti Francii jste nezasáhla. Vnímáte to, jak se změnila vaše pozice?

Neberu to jako nějakou novou roli. Jedničkou jsem už byla, i když to nebylo před českými fanoušky. Doma jsem Fed Cup hrála zatím jenom jednou, v roce 2015 ve finále v Praze proti Ruskám, a dopadlo to skvěle (Češky vyhrály 3:2, když po sobotě prohrávaly 1:2). Doufám, že na to navážeme i v Ostravě.

Fedcupový tým v Ostravě ještě neprohrál, máte tedy na co navazovat.

Doufám v to. Hala je pro mě velmi sympatická. Jsem tady sice teprve druhý den, ale můžu říct, že povrch je dobrý a sedí mi. A na to, že je teprve úterý, hraju docela dobře. Do víkendu je ale dlouhá doba, tak snad se budu jenom zlepšovat.

Loni jste odehrály celý Fed Cup u soupeřek, je pro vás důležité hrát zase doma?

Je to pro nás náročné z hlediska toho, že fanoušci povzbuzují vaše soupeřky, a proto se těším, že budeme hrát po delší době zase doma. Je i méně cestování, což se taky v sezóně hodí. Výhoda je na naší straně a doufám, že ji využijeme. O víkendu má být plno, což je super.

Španělky přijely do Ostravy bez Carly Suárezové-Navarrové, vnímáte to jako citelné oslabení?

Asi by s ní byly silnější, ale pozor na ně. Žebříčkově jsou za námi, ale silné jsou i tak. Povrch na kurtu je spíše pomalejší a ta jejich dvojka (Arruabarrenaová) by na něm mohla být docela nepříjemná. Ale když zahrajeme dobře, tak by to neměl být problém. Týmovou jedničkou je vítězka grandslamu Muguruzaová, která umí zahrát výborné zápasy. Ale už jsem ji mockrát porazila, takže uvidíme, v jaké kdo bude formě.

Jste čerstvě světovou trojkou, pozměnila se tím nějak vaše role v týmu?

Nezměnilo se nic. Trojkou na světě jsem teď týden. Ale myslím si, že od té pětky už to není takový rozdíl. Aspoň já to tak necítím. Budu se snažit to brát tak, jak jsem to brala v minulých fedcupech. Je mi docela jedno, jestli jsem jednička, nebo dvojka v týmu. Důležité je získat body.

Opravdu není rozdíl, mezi trojkou a pětkou na světě?

Dostala jsem spoustu gratulací, že jsem poprvé na třetím místě a musím uznat, že posunout se v těchto sférách o dvě místa dopředu není úplně lehké. Ale já to jako velký rozdíl zase nevidím. Kdybych byla jednička, tak by to pro mě určitě zásadní věc byla, ale jestli jsem pětka, nebo trojka... V určitých turnajích budu mít výhodu, že budu mít jako nasazená trojka volná předkola, což bych jako pětka neměla. Ale jinak si myslím, že v tom velký rozdíl není. Aspoň já ho tedy necítím.

Máte určitě nasledováno, která hráčka bude jaké body v žebříčku obhajovat. Je reálné v této sezóně zaútočit na první příčku? Je to váš cíl či přání?

Přání to je, ale mám jich pro tuto sezónu více, než jen stát se světovou jedničkou. Ale hezké by to samozřejmě bylo. Sezóna teprve začíná, spoustě holek padají body, například Kerberová měla neskutečný rok, takže jí bude padat hodně bodů. No a pak je tam ještě Serena (Williamsová), že jo. Bude těžké ji předběhnout, ale je teprve začátek sezóny a možné je všechno.

V Austrálii jste vypadla dříve, než jste se mohla se Serenou Williamsovou utkat. Mrzí vás, že jste si hned zkraje sezóny nepoměřily síly?

Trošku jo. Byl to pro mě takový cíl na Australian Open. Mohla jsem na ni narazit v semifinále, a kdo ví, třeba by se mi podařilo to, co loni na US Open (Plíšková vyhrála v semifinále 6:2, 7:6). Neříkám, že bych ji zase porazila, ale ta šance by tam určitě byla. Bohužel se mi to nepovedlo, ale nemůžu to hodnotit negativně. Čtvrtfinále na Australian Open bylo dobré a určitě dostanu novou šanci se s ní potkat.

Neuvažovala jste v návaznosti na snahu dobýt tenisový trůn, jestli Fed Cup hrát, či nehrát?

Byla jsem rozhodnutá, že první kolo určitě hrát chci. Nevím, možná kdybych vyhrála v Austrálii, tak bych hovořila jinak. Ale tím, že jsem měla dost času si odpočinout i na přípravu, tak jsem byla rozhodnutá hned. Navíc je to doma, takže odpadá zdlouhavé cestování. V dalších kolech uvidíme. Ještě jsme nepostoupily.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.