Hlavní obsah

Baby Federer zase válí a přivádí své fanoušky k šílenství

Svou zemi doslova pobláznil. Grigor Dimitrov sice na Australian Open vytoužený grandslamový titul nezískal, z krajanů v Bulharsku však během pár dní udělal vášnivé tenisové fanoušky, kteří si teď svou hvězdu hýčkají a nedají na ni dopustit.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Bulharský tenista Grigor Dimitrov.

Článek

Bulharský tenista Grigor Dimitrov má za sebou skvělý vstup do sezóny. Začátkem roku ovládl turnaj v Brisbane a na Australian Open došel až do semifinále. V něm po pětisetové bitvě nakonec podlehl Španělu Rafaelu Nadalovi.

„Bylo to pro mě tehdy hodně těžké. Do šatny jsem odcházel v slzách. Přehrával jsem si ten zápas asi dvacetkrát za noc. Spal jsem jen dvě hodiny,“ zavzpomínal na utkání Dimitrov na webu ATP.

„Časem jsem si však uvědomil, jak daleko jsem se dostal. Odehrál jsem skvělý turnaj. Smutek přešel a já musím pokračovat v práci. Musím zůstat nohama na zemi, být skromný a tvrdě na sobě pracovat,“ prohlásil odhodlaně pětadvacetiletý tenista, kterému se přezdívá Baby Federer.

Triumf po třech letech

Raketu vzal poprvé do ruky ve třech letech, byl považován za velký talent a v roce 2014 to vypadalo, že má před sebou opravdu skvělou kariéru. Vyhrál tři turnaje, ve Wimbledonu se dostal až do semifinále a v žebříčku ATP se vyšvihl na osmé místo.

Pak ale najednou jakoby se jeho rozlet zastavil a Dimitrov od té doby nevyhrál ani jeden turnaj. Zlom přišel až letos v lednu, kdy kraloval v Brisbane a v Melbourne se dostal až mezi nejlepší čtyři. Během chvíle se stal národním hrdinou a fanoušci a média ho obletují. To se ukázalo i při trénincích v Sofii, kde se tento týden koná turnaj ATP a domácí miláček je zde nasazenou trojkou.

„Je úžasné hrát před domácím publikem. Domů se moc často nedostanu, takže pokaždé, když jsem tady, je to poněkud hektické. Ale co. Nebudu se vymlouvat. Jsem tady, abych hrál tenis. Musím se vypořádat s tlakem, s médii. Nechci nikoho zklamat,“ přiznal vítěz pěti turnajů ATP.

„Turnaj ještě ani pořádně nezačal a už je tady spousta fanoušků, kteří chodí na tréninky. Jsem jim za jejich podporu vděčný. Bulharsko je malá země a nemá teď tolik sportů, které by přitáhly takové množství fanoušků. Udělám všechno pro to, abych byl na turnaj dobře připravený a udělal jim radost,“ uzavřel Dimitrov.

Reklama