Hlavní obsah

Berdych na Federera nestačil, ten vyrovnal rekord Borga

Český tenista Tomáš Berdych nestačil ve finále turnaje v německém Halle na světovou jedničku Rogera Federera. Trojnásobný wimbledonský šampion ze Švýcarska vyhrál po setech 6:0, 6:7, 6:2 a 41. vítězstvím na trávě za sebou vyrovnal rekord legendárního Švéda Björna Borga z přelomu 70. a 80. let. Turnaj v Halle vyhrál švýcarský hráč počtvrté za sebou.

Článek

Něco podobného se naposledy podařilo Jevgeniji Kafelnikovovi, Rus v rozmezí let 1997 až 2002 vyhrál pětkrát po sobě turnaj ATP v Moskvě. "Halle mi v posledních letech přineslo tolik štěstí. Snad to tak i zůstane," řekl Federer. Poražený finalista z French Open pak přiznal velkou únavu. "Tenhle týden následoval hned po Paříži a bylo to pro mě hodně drsné. Ale zase jsme si užil další skvělý moment v kariéře," prohlásil po vítězství.

V první části zápasu Berdych na světovou jedničku nestačil. V úvodní sadě dostal "kanára" a svůj první game uhrál až za stavu 0:1 ve druhém setu. V něm už držel s favoritem krok. V osmé hře si znovu ztratil podání a zdálo se, že je zápas u konce, ale Berdychovi se podařilo porážku oddálit. Získal poprvé Federerův servis, nepovolil mu ani mečbol a výhrou v tie-breaku posunul zápas do třetího setu.

Švýcar si ale nenechal svůj osmatřicátý titul v kariéře a pátý v sezoně uniknout. Na začátku rozhodující sady získal pošesté v utkání Berdychův servis a utkání uzavřel po hodině a 35 minutách. Švýcar si pomohl čtrnácti esy a vyhrál skoro o třicet bodů více než Čech.

Berdych prohrál s Federerem potřetí po sobě a podruhé během krátké doby. Naposledy na Švýcara nestačil v osmifinále Roland Garros. Jedinou výhru si na konto připsal na olympiádě v Aténách 2004.

Federer si výhrou vydělal 96 000 eur, zatímco Berdychovi přinesl postup do finále 56 500 eur a 155 bodů do žebříčku ATP pro nasazování do turnajů. To by jej mohlo posunout z aktuálního patnáctého místa blíže k elitní světového desítce.

Hewitt má zase po roce a půl titul

Australský tenista Lleyton Hewitt se téměř po roce a půl dočkal turnajového titulu na okruhu ATP poté, co počtvrté v kariéře vyhrál v londýnském Queen's Clubu. Někdejší světová jednička dnes ve finále na trávě porazila Američana Jamese Blakea 6:4 a 6:4.

Pětadvacetiletý Hewitt získal 25. titul v kariéře. Čekal na něj od loňského ledna, kdy porazil Iva Mináře ve finále v Sydney. Na londýnské trávě, kde se tradičně hraje přípravný turnaj před Wimbledonem, už vyhrál v letech 2000, 2001 a 2002. Čtyřikrát se v Queen's Clubu podařilo v minulosti triumfovat pouze legendám Borisi Beckerovi a Johnu McEnroeovi.

HALLE
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Berdych (5-ČR) 6:0, 6:7 (4:7), 6:2.
LONDÝN
Dvouhra - finále:
Hewitt (8-Austr.) - Blake (5-USA) 6:4, 6:4.

Finále dvou nenasazených tenistek v Birminghamu vyšlo lépe Rusce Věře Zvonarevové. Nad překvapením turnaje Jameou Jacksonovou z USA dnes zvítězila dvakrát 7:6 a získala na okruhu WTA čtvrtý titul, který jí navíc přinesl prémii 31.000 dolarů z dvousettisícové dotace. Turnaj se hrál na trávě jako příprava na Wimbledon, který začne za týden.

Jacksonová nicméně postupem do finále dosáhla svého maxima, jímž dosud bylo čtvrtfinále, a v sobotu zastavila šňůru třinácti birminghamských vítězství Marie Šarapovové. "Vůbec netuším, jak se mi to povedlo," řekla novinářům Jacksonová po výhře nad obhájkyní titulu. Na další, méně slavnou ruskou soupeřku však už dnes nestačila.

BIRMINGHAM
Dvouhra - finále:
Zvonarevová (Rus.) - Jacksonová (USA) 7:6 (14:12), 7:6 (7:5).

Reklama