Hlavní obsah

Agassi po US Open ukončí tenisovou kariéru

LONDÝN

Američan Andre Agassi se po této sezóně rozloučí s profesionálním tenisem. Šestatřicetiletý hráč, jehož v poslední době trápily chronické problémy se zády, oznámil, že skončí po grandslamovém US Open

Foto: ČTK

Andre Agassi se těší z osmého přírůstku do sbírky grandslamových trofejí.

Článek

"Tenhle Wimbledon bude můj poslední a US Open bude mým posledním turnajem," řekl v sobotu na tiskové konferenci v Londýně Agassi, jenž kvůli zdravotním problémům letos odehrál jen osm zápasů. US Open začne 28. srpna v New Yorku.

Právě na travnatých dvorcích londýnského All England Clubu vyhrál Agassi v roce 1992 první ze svých osmi grandslamových titulů, když ve finále zdolal v pěti setech Chorvata Gorana Ivaniševiče. A proto také prý s oznámením svého odchodu čekal, přestože se rozhodl už před několika měsíci.

"Čekal jsem až doteď, než jsem něco řekl, protože je jedině správné oznámit to na místě, na kterém to všechno začalo," řekl kalifornský rodák, jenž během kariéry nasbíral 60 titulů ve dvouhře a jeden ve čtyřhře.

Málem skončil už před devíti lety

Jako jeden z pěti tenistů v historii dokázal vyhrál všechny čtyři grandslamové turnaje. Na Australian Open triumfoval čtyřikrát, na US Open zvítězil dvakrát a z Wimbledonu a Roland Garros má ve své sbírce po jedné trofeji.

Jedna z nejvýraznějších osobností tenisového světa se s okruhem ATP málem rozloučila už v roce 1997. Tehdy Agassi vypadl z první světové stovky a mnozí odborníci ho už odepisovali. Agassi se ale prokousal z challengerů zpět mezi elitu a famózní návrat završil v roce 1999 triumfem na Roland Garros.

Právě v Paříži se tehdy sblížil s německou tenistkou Steffi Grafovou, kterou si v roce 2001 vzal a má s ní dvě děti.

Reklama