Hlavní obsah

Vandewegheová - Plíšková 7:6, 6:3Karolína Plíšková se loučí s US Open i tenisovým trůnem. Ve čtyřhře mají Češky jisté finále!

New York
Aktualizováno

Konečná stanice, čtvrtfinále. Z pavouku v singlu vypadla na US Open poslední česká zástupkyně. Tenistka Karolína Plíšková prohrála v bitvě o postup do semifinále závěrečného grandslamového turnaje roku s domácí Coco Vandewegheovou, 22. hráčkou žebříčku WTA, 6:7, 3:6 a vzhledem k tomu, že neobhájí body za loňskou finálovou účast v New Yorku, přijde po osmi týdnech kralování o pozici světové jedničky. Klesne na čtvrtou, nebo pátou příčku. Na trůnu ji vystřídá Španělka Garbině Muguruzaová, kterou v osmifinále vyřadila Petra Kvitová.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Karolína Plíšková se letos s US Open loučí po prohře ve čtvrtfinále.

Článek
Fotogalerie

Nejlepším grandslamem Plíškové letos zůstane French Open, kde si zahrála semifinále. V Austrálii došla do čtvrtfinále a ve Wimbledonu do 2. kola.

"Zklamání to je. Nemůžu skákat do stropu, ale jsem ráda, že mám tuhle zkušenost za sebou. Poprvé jsem obhajovala finále a jela sem jako jednička, to bylo nové. Věřím, že se mi na dalších grandslamech bude hrát lépe, když kromě Wimbledonu obhajuju všude. Do toho mi to pomůže," řekla pětadvacetiletá Plíšková.

Utkání začala odvážněji Vandewegheová. Po sérii vítězných returnů a za pomoci jestřábího oka vzala Plíškové ve třetí hře servis. Češka se rozjížděla pomaleji, dlouho se nemohla trefit do returnu, ale čekala na svoji šanci. V osmé hře udělala soupeřka dvě dvojchyby, rozbila raketu o zem a Plíšková brejkem srovnala na 4:4.

Litovala promarněné výhody setbolu

O dvě hry později měla dokonce setbol, ale nebojácná Američanka napálila míč k lajně a svěřenkyně Davida Kotyzy z obranného bekhendového úderu trefila jen síť.  "Asi chtělo víc přitlačit, ale v takové chvíli to není lehké. Nečekala jsem, že return zahraju tak dobře, a u forhendu jsem byla pozdě. Měla jsem to na zemi a nemohla do toho úplně jít. Ale byla to chyba. Kdybych tohle mohla vrátit, tak zahraju jinak," litovala.

Ve zkrácené hře Plíšková prohrála úvodní bod při svém servisu a při podání Vandewegheové se nechytla. Po dlouhém returnu tie break ztratila v poměru 4:7. "S ní jsou zápasy skoro pokaždé takhle vyrovnané. A ta z nás, která vyhrála tie break, vyhrála pak i druhý set. Psychicky mi to moc nepřidalo. Hrála asi jeden z nejlepších zápasů, co jsme spolu měly. Neudělala moc chyb," konstatovala Plíšková.

Potřetí v turnaji Plíšková prohrála první set. Ve druhém a třetím kole, ve kterém odvrátila i mečbol, se z kritické situace dostala. Tentokrát se nemohla opřít o servis, o ve druhém setu přišla o podání na 1:3. Pak sice získala brejk zpět, ale znovu servis neudržela na 2:4. V utkání jen "vlála" za agresivnější Američankou, která určovala tempo.

Ještě za stavu 3:5 si vybojovala šanci, měla brejkbol, ale forhend zastavila síť. Pak odvrátila první mečbol, ale Vandewegheová, která v New Yorku vyřadila i Lucii Šafářovou, si vybojovala druhý a při něm už Plíšková returnovala jen do pásky.

"Coco měla na své poměry vlny nahoru dolů hrozně málo. Držela laťku pořád dost vysoko. Vždycky měla propady, ale lehké chyby Káje nedala a přišlo mi, že výborně returnovala. Četla jí servis. Herně to rozhodl return," uvedl trenér David Kotyza.

Vandewegheová napodobila postupem krajanky Venus Williamsovou, která vyřadila Petru Kvitovou, a Sloane Stephensovou. Pokud postoupí i Madison Keysová, poprvé od roku 1981 budou v semifinále US Open čtyři Američanky.

České finále čtyřhry je jisté

České tenistky mají na grandslamovém US Open jisté finále čtyřhry. Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou ve středu postoupily do semifinále, v kterém se utkají s Lucií Hradeckou a Kateřinou Siniakovou.

Šafářová se Strýcovou porazily kanadsko-čínský pár Gabriela Dabrowská, Sü I-fan 6:3, 2:6 a 6:4. Utkání začalo na venkovním dvorci Grandstand, ale kvůli dešti bylo dvakrát přerušeno a třetí set se dohrával pod střechou centrkurtu.

V rozhodujícím setu vzaly bronzové olympijské medailistky z loňských her v Riu de Janeiro dvakrát podání Sü I-fan, ale pokaždé pak o servis přišla Strýcová. Rozhodující brejk se české dvojici povedl na 5:4 při servisu Dabrowské a světová deblová jednička Šafářová duel ukončila čistou hrou.

Triumf ve čtyřhře získala na US Open naposledy loni Šafářová s nyní zraněnou Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Z titulu se v New Yorku už radovala i Hradecká, v páru s Andreou Hlaváčkovou uspěly v roce 2013.

I Hlaváčková má šanci postoupit do semifinále. Spolu s Maďarkou Timeou Babosovou čtvrtfinálový duel proti Sanie Mirzaové z Indie a Číňance Šuaj Pcheng stihly rozehrát, ale zápas je kvůli dešti přerušen za stavu 2:2 v prvním setu.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 50,4 miliónu dolarů):
Ženy - dvouhra, čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (1-ČR) - Vandewegheová (20-USA) 6:7 (4:7), 3:6
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Šafářová, Strýcová (3-ČR) - Dabrowská, Sü I-fan (9-Kan./Čína) 6:3, 2:6, 6:4.
Výsledky ostatních zápasů US Open zde.

Reklama

Pavouk - US Open - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Česká republika Kar. Plíšková Spojené státy Bradyová
    6 : 1; 6 : 0
  • Spojené státy Vandewegheová Česká republika Šafářová
    6 : 4; 7 : 6
  • Ukrajina Svitolinová Spojené státy Keysová
    6 : 7; 6 : 1; 4 : 6
  • Ruská federace Kasatkinová Estonsko Kanepiová
    4 : 6; 4 : 6
  • Španělsko Suárezová Spojené státy V. Williamsová
    3 : 6; 6 : 3; 1 : 6
  • Česká republika Kvitová Španělsko Muguruzaová
    7 : 6; 6 : 3
  • Německo Görgesová Spojené státy Stephensová
    3 : 6; 6 : 3; 1 : 6
  • Lotyšsko Sevastovová Ruská federace Šarapovová
    5 : 7; 6 : 4; 6 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Česká republika Kar. Plíšková Spojené státy Vandewegheová
    6 : 7; 3 : 6
  • Spojené státy Keysová Estonsko Kanepiová
    6 : 3; 6 : 3
  • Spojené státy V. Williamsová Česká republika Kvitová
    6 : 3; 3 : 6; 7 : 6
  • Spojené státy Stephensová Lotyšsko Sevastovová
    6 : 3; 3 : 6; 7 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Vandewegheová Spojené státy Keysová
    1 : 6; 2 : 6
  • Spojené státy V. Williamsová Spojené státy Stephensová
    1 : 6; 6 : 0; 5 : 7
  • Finále

  • Spojené státy Keysová Spojené státy Stephensová
    3 : 6; 0 : 6