Hlavní obsah

Tenisté by mohli hrát od roku 2019 obnovený Světový pohár

Od roku 2019 by se mohl konat obnovený Světový pohár tenistů, jenž by nabízel body do žebříčku ATP a vysoké finanční prémie. Původní Světový pohár se hrál do roku 2012 v Düsseldorfu.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Tomáš Berdych během US Open

Článek

O obnovení týmové soutěže podle agentury Reuters jednali během US Open zástupci všech čtyř grandslamových turnajů, Mezinárodní tenisové federace (ITF) a mužské organizace ATP. Světový pohár by se měl nově hrát hned na začátku kalendářního roku v rámci generálky na Australian Open a měl by trvat zhruba 10 dnů.

Turnaje by se mělo zúčastnit maximálně 24 zemí s pěti hráči v týmu. Nejúspěšnější tenisté, kteří by vyhráli všechny své zápasy, by získali až 1000 bodů do světového žebříčku, což odpovídá zisku titulu na turnaji série Masters.

Světový pohár by se měl hrát v různých městech a vzhledem ke svému termínu nejspíš v Austrálii a dalších zemích asijsko-pacifického regionu. Aby organizátoři přilákali nejlepší hráče, chtějí turnaj uspořádat hned první týden v lednu, neboť týden před Australian Open si většinou elitní tenisté dávají volno na trénink. V prvním lednovém týdnu se aktuálně hraje turnaj v Brisbane a Hopmanův pohár smíšených dvojic v Perthu.

Obnovený Světový pohár by mohl přidělat starosti ITF, která v už tak přeplněném kalendáři organizuje své týmové soutěže Davis Cup a Fed Cup. ITF je v poslední době terčem kritiky špičkových hráčů typu Rafaela Nadala či Novaka Djokoviče kvůli tomu, že nepřizpůsobila formát tradiční soutěže požadavkům moderní doby.

Mezinárodní federace po kritice a častých absencích tenisových hvězd chtěla mimo jiné zredukovat daviscupové zápasy pouze na dva vítězné sety místo dosavadních tří, ale tento návrh na srpnovém kongresu neprošel. "ITF se nesoustředí na to, co se snaží dělat ostatní, ale na každoroční úspěšnou organizaci Davisova poháru coby světového poháru tenistů pro milióny fanoušků ve 120 zemích světa," uvedl mluvčí ITF.

Původní Světový pohár družstev vznikl v roce 1975 a v letech 1978-2012 se hrál v Düsseldorfu. Hráči za něj ale nedostávali body do žebříčku a turnaj trpěl absencemi elitních tenistů, neboť se hrál v týdnu před French Open. "V posledních letech ATP průběžně prověřovala různé možnosti dostat tuto akci zpět do kalendáře, pokud to půjde, a tahle snaha pokračuje," uvedla bez dalších podrobností ATP.

Reklama