Hlavní obsah

Davis Cup skomírá. Ze světové desítky hrají jen mladý Thiem a srdcař Čilič

Kde jsou ty časy, kdy byla vítězství v nejslavnější tenisové týmové soutěži považována za stejný úspěch jako výhry na grandslamech a kdy se hráči doslova prali o to být součástí týmu? Realita dnešních dnů vypadá tak, že se z elitní dvacítky světového žebříčku objevuje ve víkendových zápasech pouze pětice statečných.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Berdych se v daviscupovém dresu představil mnohokrát, teď však nereprezentuje.

Článek

Semifinálový program Světové skupiny, barážové zápasy o udržení ve Světové skupině a také zápasy nižší divize, opravdu pestrý jízdní řád nachystal tento víkend tenisové fajnšmekrům. Nalejme si však čistého vína, obsazení jednotlivých duelů připomíná spíše menší turnaje okruhu ATP nebo dokonce kdejakého challengeru.

Davisův pohár v poslední době „zabíjí" hodně věcí. Jednou z mnoha je nevhodné načasování termínů, o kterém mluví většina hráčů. Turnajový kalendář je navíc tak nabitý a přechody během chvíle z různých povrchů přináší organismu další zátěž navíc. Těžko zazlívat například Tomáši Berdychovi, že po americké šňůře nepřijel na nizozemskou antuku, aby se týden na to znovu přeorientoval na tvrdý povrch. Ostatně stejně jako Berdych se zachovali například Roger Federer nebo mladý německý talent Alexander Zverev, kteří mají podobný program jako Berdych.

Dřív výkladní skříň světového tenisu se letos bortí i díky zraněním prvotřídních hráčů. Asi by to vypadalo jinak, kdyby v semifinále ve Francii nastupovali Djokovič s Troickim. Namísto toho jsou v týmu Galovič s Djerem, jména, která znají opravdu jen odborníci. Ale jedno souvisí s druhým a kvůli tomu, že je přetížení hráčů obrovské, musí si vybírat. A co jako první vyškrtnou z programu? Ano, Davis Cup, čest výjimkám, samozřejmě takové stále existují a není jich málo.

ITF chce soutěže zatraktivnit, jenže prozatím dost tápe. Revoluční změny v podobě finálového turnaje 4 zemí ve Švýcarsku nebo zápasy na dva vítězné sety, to jsou návrhy, které by možná naopak odradili i ten zbytek hráčů, kteří pravidelně reprezentují. Vždyť především pro fanoušky se týmové soutěže hrají. A představit si, jak jede třeba pět tisíc českých příznivců do jednoho z nejdražších měst v Evropě, je i při velké oddanosti mnoha z nich, spíše věc z kategorie sci-fi.

Daleko rozumnější v tomto smyslu vyznívají právě nápady, které v rozhovorech zmínila právě i česká jednička Tomáš Berdych. Pokud by se Davis Cup hrál jednou za dva roky nebo by Světová skupina byla zúžena na osm celků, možná by to přilákalo zpět i ty největší hvězdy a nemuseli bychom památné bitvy sledovat jenom na grandslamech...

Reklama