Hlavní obsah

Kvitová je v plné síle a doufá, že se tréninková dřina brzy projeví

Praha

Z českých plískanic odletěla Petra Kvitová za australským teplem, aby na jižní polokouli předvedla, jak dobře se připravila na start nové tenisové sezóny. Začne v Brisbane, posune se do Sydney a vrcholem pro ni bude Melbourne, první grandslam roku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Česká tenistka Petra Kvitová ze Sparty

Článek

Loni Australian Open vynechala. Z důvodů, o kterých se psalo vlastně celý rok. Přepadení, ošklivě pořezaná levá ruka, operace, rehabilitace. Ale nakonec to byl jediný velký turnaj, o který přišla. Už do Paříže na Roland Garros si na konci května připravila nečekaný comeback.

Teď si ale Kvitová konečně připadá jako hráčka, jakou byla před nešťastným 20. prosincem 2016. „Necítím se už nijak zvláštně, i když mě nějaké ty myšlenky občas přepadnou," tvrdila před cestou. „V Austrálii to mám ale hrozně ráda, těším se na sluníčko a příjemné lidi."

A není divu. Vždyť v Hobartu v roce 2009 vyhrála svůj vůbec první turnaj WTA v kariéře, o dva roky později nastartovala triumfem v Brisbane životní sezónu opentlenou wimbledonskými vavříny i vítězstvím na Turnaji mistryň. A v roce 2015 vyhrála i finále v Sydney.

Kvitová je optimistická také kvůli tomu, že absolvovala na své poměry vskutku dlouhou přípravu. Trenér Jiří Vaněk a kondiční kouč David Vydra jí navíc nedali nic zadarmo.

„Důležité taky bylo, že jsem si předtím odpočinula. Po nějaké době jsem nehrála na podzim finále Fed Cupu, což na jednu stranu zamrzelo, ale na druhou to bylo pro mě dobré. Od pobytu v Dubaji jsem se v tréninku nezastavila, tak doufám, že se to nějak projeví. Myslím si, že jsem udělala spoustu práce."

Spíš to ale bylo hlavně pilování těch největších zbraní, kvůli kterým se o Kvitové říká, že je vlastně jedno, jak bude hrát její soupeřka. Pokud má Češka den a míčky padají k lajnám, je skoro nemožné ji porazit. „Věnovali jsme se servisu, returnu, taky volejům. Na to, aby mě Jirka nějak přetvářel a přicházel s novými věcmi, je už asi pozdě," pousmála se sedmadvacetiletá hráčka.

Kvitová se stačila před cestou do Austrálie i trochu rozehrát v barvách Sparty v tenisové extralize, kde si střihla také duel s momentálně nejlepší krajankou Karolínou Plíškovou. A nesmutnila, ačkoli prohrála ve třech setech.

Trenér Vaněk jí občas klade na srdce, že by se na kurtu měla zkusit víc uvolnit a nedostávat sama sebe pod tlak. „Nechci si toho naložit moc," připustila Kvitová. „Důležité je si to i trochu užívat."

Soustředím se na grandslamy, hlásí Lvice

Před rokem se bála, že její kariéra dospěla na konečnou, teď má zase motivaci něco dokázat. „Soustředím se na grandslamy," poznamenala nyní až 29. hráčka světa. Ale co na tom, na začátku roku 2011, který se pak stal nejlepším v její kariéře, byla ještě o pět příček níž.

Že jí přibydou silné soupeřky, teď ani moc neřeší. „Trošku to sleduju, ale nejsem tím pohlcená. Serena Williamsová se po narození miminka bude vracet, Azarenková dostala divokou kartu na Australian Open... Ale mě to nechává docela chladnou," poznamenala Kvitová, jejímž nejlepším výsledkem z Melbourne je semifinále z roku 2012.

Po měsíci v Austrálii se pak vrátí k tomu, co jí také není cizí. V Praze se 3. a 4. února hraje první kolo Fed Cupu. „Rok jsem ho nehrála, jenom jsem holkám fandila na dálku. Takže to je pro mě velká věc. Bude určitě vyprodáno a proti Švýcarkám bude podpora lidí hodně potřeba," řekla pětinásobná fedcupová šampiónka.

Reklama

Související témata: