Hlavní obsah

Šílená statistika české hvězdy. Co zlomilo Plíškové na US Open vaz?

Praha

Esová královna. Tak se pro její drtivý servis přezdívá české tenisové hvězdě Karolíně Plíškové. Na podání patří světová trojka k nejobávanějším hráčkám na okruhu. Právě tento úder však osmadvacetiletou tenistku do velké míry zradil během prohraného osmifinálového zápasu US Open s Johannou Kontaovou (7:6, 3:6, 5:7).

Foto: Michael Owens, ČTK/AP

Karolína Plíšková skončila na US Open v osmifinále

Článek

Devětatřicet es nastřílela Karolína Plíšková během čtyř zápasů na US Open. Z toho šestnáct v posledním mači s Kontaovou. A přesto právě servis byl důležitým faktorem porážky české hvězdy v osmifinálové bitvě.

Mít drtivý servis není ani zdaleka zárukou úspěchu, to si lounská rodačka názorně vyzkoušela ve Flushing Meadows už od prvního kola. V úvodním souboji s krajankou Martincovou o něj ve dvou setech přišla šestkrát, ve třetím s Jabeurovou čtyřikrát. Přesto to na postupy stačilo.

Foto: Kevin Hagen, ČTK/AP

Karolína Plíšková při utkání s Britkou Johannou Kontaovou.

Až do osudné bitvy s britskou hvězdou Johannou Kontaovou. Česká jednička si vlastní podání v dlouhém zápase nepodržela pětkrát, co jí však zradilo především, bylo druhé podání, respektive úspěšnost získaných bodů.

Proti výborně returnující Kontaové totiž z 31 výměn po druhém servisu vyhrála Plíšková jen sedm, což dává zoufalou úspěšnost 23 procent. Oproti tomu Britka se držela na 50 procentní hranici.

Foto: Kevin Hagen, ČTK/AP

Johanna Kontaová slaví postup do čtvtfinále

Světová trojka se mohla opřít o poměrně vysokou úspěšnost prvního servisu (68 procent), pokud však musela jít přes druhý, často byla nucena riskovat, což vyústilo v jedenáct dvojchyb a konečnou porážku po setech 7:6, 3:6 a 5:7.

"Myslím, že pojedu dál a budu čekat. Šancí mám dost. Doufám, že se mi všechno jednou sejde a grandslam vyhraju," uzavřela své letošní působení v New Yorku Plíšková.

Úspěšnost získaných bodů Plíškové po druhém podání
KOLOSOUPEŘKAVÝSLEDEKÚSPĚŠNOST PO 2. PODÁNÍ
4. koloKontaová7:6, 3:6, 5:723%
3. koloDžabúrová6:1, 4:6, 6:433%
2. koloBolkvadzeová6:1, 6:457%
1. koloMartincová7:6, 7:646 %

Reklama

Související témata: