Hlavní obsah

Ósakaová na US Open pomocí roušek protestuje proti rasismu

Šampionka z roku 2018 Naomi Ósakaová zahájila cestu grandslamovým US Open v černé roušce se jménem Afroameričanky Breonny Taylorové, kterou v březnu zabili policisté při razii v jejím bytě. Na turnaj ve Flushing Meadows si japonská tenistka připravila sedm variant roušek, jejichž prostřednictvím chce podpořit boj proti rasové nespravedlnosti a policejní brutalitě. Právě tolik utkání by odehrála, pokud by došla až do finále.

Foto: Frank Franklin, ČTK/AP

Naomi Ósakaová na US Open s rouškou na památku Breonny Taylorové při utkání s Misaki Doiovou.

Článek

"Je docela smutné, že sedm roušek není dost na to množství jmen, ale doufám, že se dostanu do finále a budu moci ukázat všechny," řekla devátá hráčka světového žebříčku po zápase prvního kola, v němž v pondělí zdolala krajanku Misaki Doiovou po třísetové bitvě 6:2, 5:7, 6:2.

Čtvrtá nasazená Ósakaová se do boje proti rasismu zapojila už na přípravném turnaji v New Yorku, na němž minulý týden odmítla nastoupit do semifinále. Připojila se tak k protestu dalších sportovců, mimo jiné basketbalistů z NBA, kteří v reakci na postřelení černého muže při policejní akci ve Wisconsinu bojkotovali zápasy play off.

Ósakaová nakonec po odložení celého semifinálového programu turnaje zápas odehrála, k finále pak ale kvůli zranění stehenního svalu nenastoupila.

Reklama

Související témata: