Hlavní obsah

GLOSA: Vše teprve začíná? Plíšková čas nemá, na grandslamech hoří čím dál tím víc

Praha

Když před čtyřmi lety podlehla Karolína Plíšková coby čtyřiadvacetiletá tenistka ve finále US Open Angelique Kerberové, zdálo se být jen otázkou krátkého času, kdy se česká hvězdička dočká svého grandslamového titulu. Od té doby měla dalších 14 možností, všechny bez úspěchu. A co je horší, její výsledky z posledních turnajů velké čtyřky moc důvodů k optimismu nedávají ani do budoucna.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Karolína Plíšková

Článek

Kdy jindy, když ne teď. Nejoblíbenější turnaj US Open, absence drtivé většiny hvězd ze světové elity, pozice nasazené jedničky i relativní rozehranost z domácích turnajů. Karolíně Plíškové nahrávalo v letošním ročníku Flushing Meadows do karet téměř vše. Výsledek? Celkem jasná porážka ve druhém kole od Francouzky Caroliny Garciaové.

„Nehroutím se, potřebuji víc zápasů, všechno teprve začíná. Nejsem robot. Nemůžu každý den hrát dokonale," reagovala osmadvacetiletá Češka po nečekané porážce.

Faktem ovšem je, že Karolíně Plíškové grandslamy od vzpomínaného finálového tažení před čtyřmi lety příliš nevycházejí. Ze čtrnácti následujících pokusů vybojovala dvě semifinálové a čtyři čtvrtfinálové účasti. Pro každou jinou hráčku výsledky snů, ne tak pro tenistku, která byla světovou jedničkou a od které se grandslamový titul jednoznačně očekává.

O dvě minuty mladší dvojče Kristýny Plíškové se však tolik očekávané metě postupně spíše vzdaluje. Na posledních pěti granslamech totiž česká hvězda nedošla dál než do osmifinále. Od Australian Open 2018, kde se probila mezi posledních osm, byly její výsledky na elitní tenistku více než průměrné.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Karolína Plíšková nezačala zápas 2. kola US Open ve velkém stylu.

Na French Open skončila v daném roce ve 3. kole na Chorvatce Martičové, ve Wimbledonu ji o kolo dál poslala domů Karolína Muchová, na loňském US Open také v osmifinále Britka Kontaová. A letos? V Melbourne balila po třetím kole s Ruskou Pavljučenkovovou, o probíhajícím US Open již řeč byla.

A při Plíškové "oblíbenosti" oranžového povrchu a blížícího se French Open se dá očekávat, že její sen o grandslamovém titulu nebude naplněn ani letos.

"Spousta lidí se rozhodla sem ani nejet. Takže už jenom to, že jsem tady, je dobrá zkušenost. Není důvod panikařit," hledala po zápase s Garciaovou aspoň nějaká pozitiva Plíšková.

Otázkou je, jestli právě fakt nevyužité šance dané absencí řadou hvězd, není tím hlavním důvodem obávat se toho, že Karolína Plíšková může jednou ukončit kariéru s tím, že byla světovou jedničkou, která však nikdy nevyhrála grandslamový titul.

Příští rok v březnu ji bude už 29 let, její čas se rychle krátí...

Reklama