Hlavní obsah

Černý den českého tenisu. Na US Open končí Karolína Plíšková i Vondroušová, dál jde jen Kvitová

Aktualizováno

Českým tenistkám se ve druhém kole US Open nedařilo. Dál postoupila jen šestá nasazená Petra Kvitová, která zvítězila nad Ukrajinkou Katerynou Kozlovovou 7:6, 6:2. Dohrála nasazená jednička Karolína Plíšková, jenž podlehla Francouzce Caroline Garciaové 1:6, 6:7. Vypadla i Markéta Vondroušová, která schytala debakl od Bělorusky Aljaksandry Sasnovičové 1:6, 2:6.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Karolína Plíšková se s letošním US Open loučí, vypadla ve 2. kole.

Článek
Fotogalerie

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová v prvním setu napáchala sedm dvojchyb, nedařilo se jí a v páté hře ztratila servis. Za stavu 4:5 při soupeřčině podání čelila setbolu, ale odvrátila ho a brejkem srovnala krok. Vyrovnaná sada dospěla do tie breaku, v němž už Češka dominovala. Navzdory úvodní dvojchybě vyhrála 7:3. "První set byl těžký. Bojovala jsem se soupeřkou, ale také sama se sebou. Bylo tam hodně nervů," komentovala česká tenistka svůj výkon ve videokonferenci.

Tím Kvitová zlomila odpor ukrajinské tenistky. Ve druhé sadě se zlepšila na podání, zpřesnila hru a povolila Kozlovové jen dvě hry. Celkem si svěřenkyně Jiřího Vaňka připsala 33 vítězných úderů. "Myslím, že ten druhý set byl fakt dobrý. Podávala jsem mnohem lépe a trefovala jsem údery čistě, nebylo tam tolik chyb," dodala Kvitová. V dalším zápase ji čeká domácí Jessica Pegulaová, přemožitelka Marie Bouzkové v úvodním kole turnaje.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Úsilí Petry Kvitové v utkání 2. kola US Open v New Yorku.

Vondroušová, finalistka loňského Roland Garros, doplatila na neúspěšné proměňování brejkbolů. Nevyužila ani jeden ze šesti, zatímco její soupeřka ze začátku druhé stovky žebříčku zužitkovala polovinu z osmi šancí..

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Česká tenistka Markéta Vondroušová.

Jednadvacetiletá Vondroušová i na newyorském grandslamu potvrdila, že se jí po koronavirové pauze nedaří. Aktuální světová devatenáctka před US Open prohrála v Palermu i v generálce v New Yorku v prvním kole. Tentokrát úvodní překážku zvládla, ale ve středu už narazila. "Dneska to byl špatný den. Víceméně jsem se vykazila, ona toho ani moc hrát nemusela," řekla Vondroušová ve videokonferenci českým novinářům

Ani při brejkbolových šancích, kdy mohla zápas zvrátit, se jí nedařilo. "Obecně jsem dneska kazila returny, nebylo to optimální. Když jsem tam ten míč potřebovala dostat, tak jsem ho tam nedostala," posteskla si. Nezopakuje tak osmifinále z roku 2018, kdy se na zdejších betonových kurtech představila naposledy.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Karolína Plíšková v úvodním kole US Open.

Plíšková končí už ve druhém kole

Turnajová jednička Karolína Plíšková vypadla na grandslamovém US Open už ve druhém kole. Česká tenistka nestačila na Caroline Garciaovou a s Francouzkou prohrála v New Yorku 1:6 a 6:7.

Na grandslamu Plíšková takhle brzy skončila naposledy před třemi lety, kdy nepřešla přes druhé kolo na londýnské trávě ve Wimbledonu.

Plíškovou soupeřka zaskočila. Bývalá světová čtyřka Garciaová byla agresivnější, přesnější, odvážnější a lépe returnovala. Za 23 minut Češka prohrávala 0:5, v první sadě získala jen game a na vítězné údery prohrála jasně 1:15.

Naděje zhasla v tiebreaku

I druhý set začala Plíšková ztrátou servisu. Nemohla se opřít o první podání, do jejího druhého servisu se Garciaová razantně opírala a bodovala. Po prohozu ve druhé hře druhého setu rozbila Plíšková raketu o zem a dostala varování.

Podařilo se jí trošku nažhavit. Začala lépe podávat a od stavu 3:4 a 0:15 získala deset míčů v řadě. Otočila na 5:4 a měla při podání Garciaové dva setboly, ale jeden return poslala do autu a při druhém zahrála soupeřka dobře.

V tie-breaku znovu dominovala aktivnější Garciaová. Plíšková od stavu 2:2 ztratila pět míčů v řadě. Při mečbolu chybovala z bekhendu.

Nasazená jednička dohrála na US Open ve 2. kole naposledy před 12 lety. Srbka Ana Ivanovičová tehdy prohrála s jinou Francouzkou Julií Coinovou.

Tenisové US Open v New Yorku:
Ženy - dvouhra, 2. kolo:
Vondroušová (12-ČR) - Sasnovičová (Běl.) 1:6, 2:6
Kataryna Kozlovová (Ukr.) - Kvitová (6-ČR) 6:7 (3:7), 2:6
Karolína Plíšková (1-ČR) - Garciaová (Fr.) 1:6, 6:7 (2:7)
Čtyřhra - 1. kolo:
Hradecká, Klepačová (ČR/Slovin.) - Olaruová, Sorribesová (Rum./Šp.) 6:3, 6:2.
Výsledky dalších zápasů najdete zde.

Reklama