Hlavní obsah

Djokovič znovu šokuje: Zraněná rozhodčí? Nemůžu zaručit, že už to neudělám!

Praha

Byl to moment, který zůstane jedním z těch hlavních právě skončeného US Open. Vyloučení Novaka Djokoviče z osmifinálového souboje s Pablem Carreňou Bustou poté, co neúmyslně trefil čárovou rozhodčí do krku, vyvolalo obrovskou vlnu diskusí a rozporuplných reakcí. A světová jednička přidala další pořádně horké polínko do ohně. „Nemůžu zaručit, že se to nebude opakovat,“ šokoval hvězdný Srb.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Novak Djokovič vedle rozhodčí, kterou trefil míčkem.

Článek

Odehrál pětadvacet zápasů, ani jednou nebyl poražen. Až inkriminovaný moment z osmifinálového duelu vystavil Djokovičovi stopku k útoku na osmnáctý grandslamový titul. Srbská legenda se od té doby k nešťastnému momentu nevyjadřovala, ženě se omluvila jen prostřednictvím sociálních sítí.

Své mlčení Djokovič prolomil až nyní. „Ten moment ve mně zůstane po zbytek života, byla to obrovská chyba a moc toho lituju,“ říkal Srb před turnajem v Římě, který mu slouží jako příprava pro blížící se French Open.

„Něco takového se mi stalo poprvé v životě. Ano, už jsem měl v minulosti štěstí, že jsem nikoho nezranil, ale tak je to i u celé řady jiných hráčů. Je jedno, jestli jsem si vyloučení z turnaje zasloužil, nebo ne, prostě to musím akceptovat,“ pokračoval Srb v rozhovoru pro italská média.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Novak Djokovič zasáhl rozhodčí na US Open tenisákem a byl z grandslamové akce vyloučen.

Svým následným vyjádřením však třiatřicetiletá legenda dost překvapila. „Nemůžu slíbit nebo garantovat, že se něco takového nebude v mém životě už nikdy opakovat. Budu dělat všechno možné, abych se tomu vyhnul, ale možné je všechno,“ říkal sedmnáctinásobný grandslamový šampion.

Tohle si nezasloužila

Poté se ještě k nešťastnému momentu vrátil. „Po zápase jsem za rozhodčí šel a ptal se jí, jestli je v pořádku a není zraněná. Řekl jsem jí, že mě to strašně mrzí a že si něco takového nezasloužila,“ pokračuje Djokovič.

„Ale už je to pryč, jsem rád, že můžu startovat na turnaji v Římě tak rychle po tom, co se stalo. Chci se zase soustředit na tenis a co nejlépe se připravit na French Open,“ uzavírá světová jednička.

Djokovič má v Římě v prvním kole volný los, jeho soupeřem bude vítěz zápasu Sandgren - Caruso. Kvůli diskvalifikaci skončila Srbova letošní série neporazitelnosti, která trvala 29 zápasů. Také přišel o šanci na 18. grandslamový titul, jímž by se opět přiblížil svým největším rivalům Rogeru Federerovi (20) a Rafaelu Nadalovi (19), kteří na US Open nestartovali.

"Byla to pro něj škoda. Šanci měl," uvedl v Římě Nadal, jenž do Spojených států amerických necestoval kvůli trvající koronavirové pandemii. "Ale něco takového byste prostě neměli dělat. Je důležité se na kurtu ovládat," dodal Španěl.

Antukový král Nadal se vzhledem k vynechanému restartu sezony v USA vrací na kurty poprvé od února. Jeho soupeřem bude shodou okolností Djokovičův "přemožitel" z New Yorku Carreňo. "Hraje teď skvěle, bude to dobrý test," řekl devítinásobný vítěz římského turnaje, do něhož stejně jako Djokovič a další favorité vstoupí v druhém kole.

Reklama

Související témata: