Hlavní obsah

Bučení, jásot nad zkaženým podáním. Djokovič má na US Open dalšího soupeře: nepřátelské publikum

New York/Praha

Kromě zaváhání ve druhé sadě měl první zápas Novaka Djokoviče na US Open očekávaný scénář. Srbský tenista, který usiluje o 21. grandslamový titul ve dvouhře a zároveň i zisk sezonního grandslamu, vyprovodil dánského teenagera Holgera Runeho po setech 6:1, 6:7, 6:2 a 6:1. Víc než ztracený tie break by ale měla Djokoviče znepokojovat zjevně nepřátelská atmosféra v hledišti.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Novak Djokovič během zápasu prvního kola letošního US Open

Článek

Z ochozů Arthur Ashe Stadium se na jeho adresu ozývalo bučení, pískot, každá chyba při servisu byla oslavována potleskem. Fandit outsiderovi sice patří ke grandslamovému bontonu, ale tady bylo chování části diváků vůči světové jedničce vyloženě nevraživé.

"Rozhodně mu moc nefandí," poznamenala během televizního přenosu někdejší šampionka Chris Evertová.

"Atmosféra nebyla ideální," pravil diplomaticky Djokovič. "Ale už jsem takovou zažil mnohokrát, takže vím, jak se s ní vypořádat."

Vzpomínky na loňský incident

Američtí tenisoví rowdies patrně nemohou Djokovičovi odpustit jeho loňský exces, kdy v osmifinálovém zápase se Španělem Pablem Carreňo Bustou po ztraceném gamu vztekle odpálil míček a zasáhl do krku čárovou sudí. V sezoně neporažený Djokovič (26:0) byl kvůli tomuto incidentu diskvalifikován, což se na grandslamech přihodilo poprvé pod 20 letech...

S o to větší vervou se nyní čtyřiatřicetiletý Srb vrhl do nové sezony. Ovládl Australian Open, v Paříži svrhnul z trůnu Rafaela Nadala a na Wimbledonu dosáhl 20. grandslamu, čímž dorovnal dosavadní rekordmany Nadala a Rogera Federera.

Početnější fanouškovské tábory španělského a švýcarského tenisty ale nejsou moc rády, že se Djokovič vehementně přihlásil do diskuse o nejlepším hráči všech dob. S oběma největšími konkurenty má pozitivní bilanci a předčí je v adaptabilitě na všechny povrchy.

"Před třemi lety, kdy pro mě bylo 20 grandslamů strašně vzdálených, jsem zjistil, že dokážu hrát na všech grandslamech tak, abych je vyhrál. A je jedno, jestli je to antuka, tráva, nebo beton. Právě teď cítím, že jsem nejkomplexnější hráč za celou dobu mé kariéry," řekl rodák z Bělehradu.

Djokovič už strávil na čele světového žebříčku 336 týdnů (Federer 310, Nadal 209). Je také tenistou, který jako jediný vyhrál všech devět turnajů série Masters 1000. A všechny vyhrál aspoň dvakrát! Stejně tak minimálně dvakrát ovládl všechny grandslamy (Federerovi chybí druhý titul z Paříže, Nadalovi z Melbourne).

Spousta lidí ovšem Djokovičovi jeho úspěchy nepřeje, což bylo v New Yorku v jeho 363. grandslamovém duelu moc dobře vidět. Podle nich je příliš arogantní, postrádá prý Federerovo gentlemanství, Nadalovo sportovní chování. Důvodem je ale i nepřiznané elitářství fanoušků a fakt, že Djokovič je z východní Evropy.

"Z mé strany to nebyl nejlepší zápas," řekl na tiskovce Djokovič, který se snažil maximálně krotit emoce, aby se proti němu publikum neobrátilo ještě víc.

Tlak se bude zvyšovat

Ve druhém kole hraje srbský favorit s Nizozemcem Tallonem Griekspoorem. Tlak se bude postupně ještě zvyšovat.

To ostatně při honbě za sezonním grandslamem poznala v roce 2015 i Serena Williamsová, která po triumfech v Melbourne, v Paříži a ve Wimbledonu podlehla v newyorském semifinále nenasazené Italce Robertě Vinciové... A to ji američtí fanoušci mohutně podporovali.

To Djokoviče čekají na kurtu ze strany publika ještě hodně horké chvilky. Pokud i tak svou letošní grandslamovou misi dotáhne do šampionského závěru, pak dá své kariéře punc zcela mimořádné výjimečnosti. A jasně doloží, že je opravdu nejlepším hráčem všech dob.

Reklama

Související témata: