Hlavní obsah

Strýcová zůstala pevná v hlavě, Šafářová hrála jistě

Ve dvou setech zvládly shodně Barbora Strýcová a Lucie Šafářová své zápasy prvního kola Wimbledonu. Turnajová třiadvacítka Strýcová udržela koncentraci a poradila si s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou, Šafářová zdolala Ukrajinku Katerynu Bondarenkovou.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Vítězné gesto Barbory Strýcové.

Článek

Dvaatřicetiletá Strýcová v duelu s o rok starší Kuzněcovovou po tie breaku prvního setu ve druhém otočila ze stavu 0:3. "Nějak jsem zápas vyšťouchala. I když jsem nehrála světový tenis, tak jsem udržela hlavu pevnou, myšlenkama neujížděla a dlouhými balony jsem jí to znepříjemňovala," hodnotila Strýcová.

Na dvorci se potýkala stejně jako Šafářová s nepříjemným větrem a zapadajícím sluncem. "Na jedné straně nebylo vůbec vidět, proto to bylo hrozně těžké. Vůbec jsem se na kurtu necítila dobře a tahle výhra je hodně cenná," řekla Strýcová.

Za stavu 5:4 měla při podání Rusky tři mečboly, ale zápas ještě ukončit nedokázala. "Cítila jsem, že mám navrch a že jsem trošku lepší," opakovala si. O dvě hry později při čtvrtém mečbolu už postup zpečetila. Hodně jí pomohla ruská soupeřka.

Kuzněcovová po úderu Strýcové přestala hrát a avizovala aut, který lajnový rozhodčí nezahlásil a žádala jestřábí oko. Animace na kurtu se nepustila a hlavnímu rozhodčímu z video centra volali, že míč byl dobrý. "Bylo to prý milimetr. Trenér mi říká, abych nikdy nezastavovala balony a teď si to budu pamatovat," řekla Strýcová.

Zvláštní konec připravil tenistku o bezprostřední radost z postupu. "Trošku jo. Bylo mi blbý skákat radostí, ale velkou radost mám teď," uvedla. V dalším kole se utká s Lesjou Curenkovou, s kterou hrála nedávno čtvrtfinále v Birminghamu a Ukrajinka zápas nedohrála. "Hraje takový tenis, že se mi zdá, že je zeď. Bylo to pro mě složité, ale těším se na ten zápas a doufám, že se zlepším, protože budu muset."

Ve srovnání se Strýcovou zvládla Šafářová zápas s Bondarenkovou bez větších problémů. Soupeřce povolila jen jeden brejkbol a o podání nepřišla. "Bylo to jednoznačné, v každém setu jsem ji brzy brejkla a pak se mi hrálo dobře. Dobře jsem si držela servis, což ve větru a slunci nebylo snadné," řekla Šafářová.

Po zdravotních problémech ze začátku roku se postupně dostává do formy. "Každý týden jsem v lepší kondici a herní pohodě," usmála se. Ale neví, jestli už je fyzicky znovu stoprocentní. "Cítím se dobře i v trénincích. Na trávě se hrají kratší výměny, to je pro mě jednodušší," doplnila Šafářová.

V dalším kole narazí na Agnieszku Radwaňskou, která ustála šest mečbolů. S Polkou má pozitivní bilanci 4:1, ale naposledy spolu hrály před sedmi lety a nikdy na trávě. "Ona hodně mění rytmus hry, ale já se na zápas těším," dodala Šafářová.

Reklama