Hlavní obsah

Veselý - Fognini 7:6, 3:6, 6:3, 6:2Veselý poslal ze hry dalšího nasazeného, teď ho čeká gigant. Také Češky jdou dál

Londýn/Praha
Aktualizováno

Tenista Jiří Veselý zůstává ve Wimbledonu ve hře. Poslední český mužský zástupce ve třetím grandslamovém tutnaji sezóny ve třetím kole vyřadil devatenáctého nasazeného Itala Fabia Fogniniho 7:6, 3:6, 6:3, 6:2. V osmifinále ho čeká gigant - Španěl Rafael Nadal. Češkám se daří ve čtyřhře.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Jiří Veselý při utkání s Fabiem Fogninim z Itálie.

Článek

Veselý, který v Londýně už také vyřadil světovou jedenáctku Diega Schwartzmana z Argentiny, se zatím s Fogninim utkal třikrát a pokaždé mu podlehl. Jejich poslední vzájemný zápas se hrál loni v druhém kole Wimbledonu, Fognini zvítězil ve třech setech. Teď se Čech dokonale pomstil.

Zažíval přitom dosud vcelku mizernou sezónu, zvažoval její předčasné ukončení.

S lídrem světového žebříčku Nadalem se střetne v pondělí. "To by bylo něco neskutečného," říkal Veselý před dnešním zápasem a nyní už se na duel se Španělem opravdu může těšit. Zahraje si ho den před svými pětadvacetinami.

Dnes pod spalujícími paprsky slunce výborně podával a trpělivě nahlodával Italovu vznětlivou povahu. V prvním setu nevyužil brejkbol, ale zvládl tie-break 7:4. O druhý set sice Veselý přišel, ale ve třetím se mu povedl brejk čistou hrou na 4:2. Za stavu 5:3 při prvním setbolu podklouzl, druhý už však "ustál" a vedl 2:1 na sety.

Ital po prohrané třetí sadě praštil třikrát pěstí do výpletu rakety a odřel si klouby. Musel se pak nechat ošetřit. Veselý neklid soupeře využil k zisku podání na 1:0, vzápětí ustál složitou situaci při svém servisu a zbytek sady měl pod kontrolou.

V osmifinále Wimbledonu i na grandslamech je Veselý podruhé v kariéře. Poprvé se tak daleko dostal předloni a v duelu o čtvrtfinále potrápil Tomáše Berdycha. Zápas se tehdy natáhl na dva dny a Veselý podlehl až v pěti setech.

S Nadalam dojde k souboji leváků. S dvojnásobným vítězem Wimbledonu v jediném vzájemném utkání Veselý prohrál na antuce v Hamburku před třemi lety.

Ve čtyřhře se Češkám daří

Češkám se zatím daří ve čtyřhře. Do třetího kola na londýnské trávě postoupily dnes všechny a šlágrem dalšího programu bude souboj turnajových dvojek Andrey Sestini Hlaváčkové s Barborou Strýcovou proti pětinásobným grandslamovým šampionkám Lucii Šafářové s Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA.

Na cestě za trofejí pokračují také vítězky Roland Garros Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, ve hře jsou i Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou a už v pátek postoupily Lucie Hradecká se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Loni byla Strýcová u toho, když se Šafářová stala světovou deblovou jedničkou a nyní může v případě titulu "dostat" do čela žebříčku Sestini Hlaváčkovou. "Tak to je úkol! To je nejdelší možná cesta. Soustředíme se na daný zápas," řekla Strýcová.

Překazit jim snahu o první společný grandslamový úspěch můžou Šafářová s Mattekovou-Sandsovou, které zdolaly ve 2. kole estonsko-německý pár Kanepiová, Petkovicová dvakrát 6:4. "Byl to těžký zápas proti singlistkám, které ale hrály výborně. Přinesl hodně zvratů, ale důležité je, že jsme to dotáhly," řekla Šafářová.

Wimbledon je jediný z grandslamů, který "Team Bucie" zatím nevyhrál. Proti Sestini Hlaváčkové se Strýcovou plánují hrát po dni volna agresivně. "A dobře se bavit. Navzájem se známe a herně před sebou nemáme tajemství. Na kurtu bude tři a půl Češky," smála se Matteková-Sandsová a Šafářová dodala: "V českém derby nás čeká nás silný tým. Už se těšíme."

Krejčíková se Siniakovou porazily španělskou dvojici Arruabarrenaová, Parraová 4:6, 6:4 a 6:4 a Siniaková tak odehrála ve Wimbledonu letos dohromady s dvouhrou již pátý třísetový zápas. V dalším kole narazí na turnajové čtrnáctky Hradeckou a Sie Šu-wej, nečekanou přemožitelku světové jedničky Simony Halepové ve dvouhře v All Elngland Clubu.

Vítězka čtyřhry ve Wimbledonu z roku 2011 Peschkeová a Melicharová jsou turnajovými dvanáctkami. Ve druhém kole si poradily se španělsko-maďarskou dvojicí Georgina Garcíaová, Fanny Stollárová jistě 6:2 a 6:4.

Neděle bude volná

Turnaj po volné neděli pokračuje v pondělí, ve hře je ve dvouhře i poslední česká ženská zástupkyně Karolína Plíšková. Čeká ji Kiki Bertensová z Nizozemska.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 miliónů liber):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Veselý (ČR) - Fognini (19-It.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, 6:2.
Ženy:
Čtyřhra - 2. kolo:
Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) - Dartová, Dunneová (Brit.) 6:2, 6:4
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Arruabarrenaová, Parraová (Šp.) 4:6, 6:4, 6:4
Peschkeová, Melicharová (12-ČR/USA) - Garcíaová, Stollárová (Šp./Maď.) 6:2, 6:4
Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - Kanepiová, Petkovicová (Est./Něm.) 6:4, 6:4
Smíšená čtyřhra:
1. kolo:
J. Murray, Azarenková (Brit./Běl.) - Jebavý, Hradecká (ČR) 6:7 (2:7), 6:4, 6:4
2. kolo:
Rojer, Schuursová (4-Niz.) - Cerretani, Voráčová (USA/ČR) 7:6 (15:13), 6:3
Junioři - 1. kolo:
Svrčina (10-ČR) - Hardt (Dom.) 6:3, 7:5
Boyer (11-USA) - Forejtek (ČR) 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), 6:4
Další výsledky

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články