Hlavní obsah

Strýcová má wimbledonský titul a je deblovou jedničkou

Praha
Aktualizováno

Barbora Strýcová úspěšně bojovala o svůj první grandslamový titul v kariéře. S tchajwanskou parťačkou Sie Šu-wej porazily kanadsko-čínský pár Gabriela Dabrowská, Sü I-fan 6:2, 6:4. Česká tenistka se též stala světovou deblovou jedničkou. Zápas se měl odehrát již v sobotu, kvůli dlouhému průběhu finálového utkání mužské čtyřhry byl přeložen na dnešek.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Barbora Strýcová (vlevo) a Sie Šu-wej Tchaj-wanu s trofejemi za triumf ve Wimbledonu

Článek
Fotogalerie

"Je nepopsatelné, co cítím. Je snad jen deset minut po utkání a přijde mi to nereálné, ale zároveň báječné," řekla Strýcová na tiskové konferenci po utkání. "Jsem šťastná, vyhrála jsem první grandslamový titul, čehož bych nedosáhla bez své skvělé parťačky Sie. Jsem pyšná, co jsme společně dokázaly."

Třiatřicetiletá Strýcová zažila letos v All England Clubu tenisovou pohádku. Ve dvouhře došla po životním tažení až do semifinále, kde skončila na Sereně Williamsové, v deblu již semifinálovou překážku spolu se Sie Šu-wej zvládly, když porazily první nasazený pár Babosová, Mladenovicová. S nimi svědly nejtěžší souboj - vyhrály 7:6, 6:2.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Barbora Strýcová ve finále wimbledonské čtyřhry

Právě Francouzka Mladenovicová byla dosud světovou jedničkou, Strýcová ji sesadila, posunula se na trůn ze třetího místa.

Zatímco Strýcová byla v grandslamovém finále nováčkem, její o necelé tři měsíce starší partnerka už získala třetí trofej. Ve Wimbledonu triumfovala s Pcheng Šuaj v roce 2013, o rok později přidaly s Číňankou titul z Roland Garros. Společně už mají Strýcová se Sie Šu-wej na kontě pět deblových titulů, z toho čtyři letos.

Na ten wimbledonský se načekaly. Po odkladu ze soboty totiž dnes před nimi na centrálním kurtu bojovali pět hodin Novak Djokovič a Roger Federer, než srbský obhájce zdolal švýcarského rivala v tie-breaku pátého setu. Deblové finále poté naopak trvalo jen 66 minut.

"Čekaly jsme na zápasy dlouho a náročné to bylo hlavně v sobotu, protože jsme byly připravené jít hrát a pak byl zápas přeložen," řekla Strýcová.

Foto: Toby Melville, Reuters

Barbora Strýcová a Sie Šu-wej ve finále Wimbledonu

Česko-tchajwanský pár na turnaji neztratil ani set, což se ve Wimbledonu naposledy povedlo sestrám Sereně a Venus Williamsovým před deseti lety. "V Paříži jsme letos na Roland Garros hodně chtěly uspět a hrály svázaně, ve stresu. Tady ve Wimbledonu jsme se od prvního kroku na trávu smály a užívaly jsme si to. Vydrželo nám to celý turnaj, což byl hlavní klíč," řekla Strýcová.

Jejich dnešní soupeřky si v Londýně do dneška počínaly velmi podobně úspěšně. Jediný set ztratily až v semifinále s obhájkyněmi titulu Krejčíkovou se Siniakovou, které srazily po setech 6:1, 3:6, 6:3.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Barbora Strýcová poprvé vyhrála čtyřhru na grandslamu, vpravo její tchajwanská deblová partnerka Sie Šu-wej.

Strýcová se teď stala sedmou českou či československou deblovou jedničkou v historii. V minulosti se to povedlo Barboře Krejčíkové, Kateřině Siniakové, Lucii Šafářové, Květě Peschkeové, Heleně Sukové a Janě Novotné. Martina Navrátilová strávila mezi lety 1984 až 1990 v čele žebříčku rekordních 237 týdnů už jako americká občanka.

Bude také druhou nejstarší hráčkou, která se poprvé stala první deblistkou světa. Starší byla jen Květa Peschkeová, která to dokázala v 35 letech.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 38 milionů liber):
Ženy
Čtyřhra - finále:
Strýcová, Sie Šu-wej (3-ČR/Tchaj-wan) - Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína) 6:2, 6:4
Další zápasy

Reklama