Hlavní obsah

Letenky pro veterána i smolařku. Soukup a Zvařičová se dočkali olympijské nominace

Praha

Historicky první český olympijský medailista v biatlonu Jaroslav Soukup byl vybrán jako pátý muž do české výpravy pro zimní olympijské hry, které začnou v jihokorejském Pchjongčchangu už za devatenáct dní. Sen o olympijské účasti si splní také Veronika Zvařičová, pro niž jde o nádherné završení snahy vrátit se mezi elitu po nešťastné tréninkové kolizi s automobilem z května 2013.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Biatlonistka Veronika Zvařičová má stále svůj olympijský sen

Článek

Nejstarší z reprezentantů, už 35letý bronzový medailista ze sprintu v Soči a stříbrný ze smíšených štafet, tak doplnil původní čtveřici Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Adam Václavík. Osmadvacetiletá Zvařičová snad už od sebe odehnala veškerou smůlu a zařadila se do olympijské výpravy vedle Markéty Davidové, Jessiky Jislové, Evy Puskarčíkové a Veroniky Vítkové

„Kolem doplnění sestavy byla široká diskuse, ale nakonec jsme přihlédli k aktuální formě během lednových závodů, které mají největší výpovědní hodnotu vzhledem k únorovému termínu olympiády. Dalším bodem našich úvah se staly i běžecké a střelecké analýzy, jak tréninkové, tak závodní," naznačil šéftrenér Ondřej Rybář.

U žen, kde má Česko olympijskou kvótu šesti jmen, se ještě během příštího týdne při mistrovství Evropy v italské Ridaně rozhodne o náhradnici mezi Lucií Charvátovou a Leou Johanidesovou. U mužů bude doma v případě zdravotních problémů kohokoli připraven jako náhradník Ondřej Hošek, který se rovněž představí na ME.

Už ve čtvrtek zamíří olympionici na soustředění do Kazachstánu, kde je čeká v Almaty aklimatizační tréninkový kemp. „Hlavní důvod je časový posun, aby se s ním tělo líp srovnalo," vysvětlil Rybář. V Almaty je oproti Česku o pět hodiny víc, v Pchjongčchangu přibudou další tři hodiny posunu.

Rybář areál v Almaty zná, loni tam během zimní univerziády působil jako technický delegát. „Střelnice má parametry, že by mohli pořádat Světový pohár, i nadmořská výška nám hraje do karet. Moc areálů se střelnicí blízko Koreje není, další země zvolily Sapporo v Japonsku, jsou i ruské destinace, kam jsme ale určitě nechtěli," líčil český šéftrenér.

Do dějiště olympiády se biatlonisté pak přesunou 3. února. „Bude už otevřená olympijská vesnice a měly by být i připravené tratě, abychom na nich strávili ještě týden před závody," naznačil Rybář.

Reklama

Související témata: