Hlavní obsah

Stříbrný Krčmář stanovil nejlepší rodinný výsledek. Tátu překonal o 55 míst

Michal Osoba (Pchjongčchang)Sport.czPrávo

S tátou se Michal Krčmář občas hecoval, kdo má lepší biatlonové výsledky. Postupně svého otce překonal ve všem, ať už se to týkalo umístění ve Světovém poháru či na mistrovství světa. Ale pořád si Daniel Krčmář mohl syna dobírat: „Na olympiádě jsem zajel lépe já.“

Foto: Murad Sezer, Reuters

Michal Krčmář v cíli olympijského biatlonového sprintu.

Článek
Fotogalerie

Po rozpadu federace se část českého týmu přesunula na Slovensko, které reprezentovala na olympiádě v Lillehammeru 1994. Krčmář tehdy dojel na 57. místě a jeho syn první šanci na překonání táty nevyužil. Ve svém jediném individuálním závodě v Soči na dvacet kilometrů dojel 60., sám ostatně prohlašoval, že jako 23letý mladík byl na své první olympiádě působil spíše maskotem či kustodem.

O čtyři roky později při svém druhém olympijském startu už rodinné maximum „zlehka" vylepšil. Tátu překonal o 55 míst. „Ale ještě jsem s ním nestihl mluvit, jen na pár sekund jsem si popovídal s přítelkyní," hlásil stříbrný medailista krátce po závodě. „Ale doufám, že si to doma všichni užívají," věřil rodák z Vrchlabí.

Táta pro něj sice byl sportovní inspirací, ale Krčmář se už ve třinácti letech stěhoval od rodičů z Vrchlabí za babičkou a dědou v Žamberku. Důvodem byl biatlon, chlapec s přezdívkou Bimbo, která mu vydržela dodnes, věděl, že musí za lepšími podmínkami. „Kdybych ten krok neudělal, na 90 procent bych tu teď nebyl. Rozhodně jsem to nebral jako nějakou oběť, spíš cestu," dokládá, že cílevědomost mu byla vlastní již tehdy.

Už před čtyřmi lety po olympiádě v Soči si užil velkolepého přijetí ve Vrchlabí, tehdy jako „stafáž" další slavné rodačky Evy Samkové. Teď už domů dorazí s olympijskou medailí na krku sám.

Reklama

Související témata: