Hlavní obsah

Do Ruska nepojedou. Čeští biatlonisté si chtějí zachovat tvář

Michal Osoba (Pchjongčchang)Sport.czPrávo

O týden kratší zřejmě bude aktuální sezóna pro české biatlonisty. Na finálový závod Světového poháru do ruské Ťumeni jet podobně jako některé další země neplánují.

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Šéftrenér českých biatlonistů Ondřej Rybář v Alpensia Biathlon Centre v jihokorejském Pchjongčchangu.

Článek

Mezinárodní biatlonová federace IBU pod tlakem závodníků odebrala kvůli dopingovým případům v ruském sportu včetně biatlonu sibiřskému středisku mistrovství světa v roce 2021, ale konání letošního finále Světového poháru na stejném místě naopak potvrdila. Ruská antidopingová agentura RUSADA přitom stále nemá platnou akreditaci, aby mohla provádět testy. „I za cenu nějakých obětí jsme se vyhranili a kdybychom teď z toho názoru ustoupili, nebylo by to dobré," říká předseda svazu Jiří Hamza.

Zmíněnými oběťmi bude propad závodníků ve Světovém poháru, který může mít za následek snížení kvóty pro Česko v další sezóně. „Ale pokud jste přesvědčeni, že něco není správné, měli byste si ten postoj zachovat. My jasně vystoupili s tím, že nechceme, aby naše práce přišla vniveč proto, že na nás hodí stín dopingové aféry v jiné zemi, která za to ani není potrestána," vysvětluje šéftrenér Ondřej Rybář.

Bojkotovat závod chtějí i Kanaďani a Američani, pro stejný postup se vyjádřil člen zlaté švédské štafety Sebastian Samuelsson. „Francouzi řekli, že pojedou, protože Martinovi Fourcadovi jde o vítězství ve svěťáku. To je rozhodnutí každého, my si chceme zachovat tvář," říká Hamza. „Můžeme přijít o kvótu, ale kdyby všichni zavírali oči, nic nezměníte. Proto nejedeme," přitakává Rybář. Český tým tak čekají už jen SP v Kontiolahti a Oslu.

Reklama

Související témata: