Hlavní obsah

Komplikace pro hokejovou reprezentaci? Jandač na tréninku postrádal nemocného útočníka

Jan Škvor (Soul)Sport.czPrávo

Ještě ve čtvrtek si kouč hokejové reprezentace Josef Jandač pochvaloval, že v nominaci pro olympijské hry nemusel kvůli zranění sáhnout k jediné změně v kádru, o den později už však přišla první komplikace. Páteční trénink totiž musel vynechat útočník Michal Vondrka.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Michal Vondrka při odletu na ZOH do Pchjongčchangu.

Článek

Dnešní trénink hokejové reprezentace v Soulu

Chomutovský kapitán sice krátce po poledni přicestoval se zbytkem týmu do haly v areálu Jihokorejské univerzity v Soulu, v šatně se však do hokejové výstroje neoblékl a na led nešel. Místo toho se vrátil zpátky na hotel.

Pětatřicetiletý účastník tří světových šampionátů se potýká se zvýšenou teplotou a kašlem, trenéři nechtěli riskovat zhoršení zdravotního stavu, takže Vondrkovi radši dali volno. „Necítil se dobře, tak jsme ho z preventivních důvodů poslali zpátky na hotel. Dostal samostatný pokoj, do uzdravení nebude bydlet s Romanem Červenkou, aby ho nenakazil a nerozmohla se nám v kabině případná epidemie," uvedl asistent trenéra Václav Prospal.

„Snad půjde jen o jednodenní nebo dvoudenní slabost. Pro tyto případy máme v kádru čtrnáct útočníků. Chci ale věřit, že do začátku olympijského turnaj bude Michal v pořádku," přeje si Prospal.

Místo Vondrky se tak na levém křídle třetí formace vedle plzeňských Gulaše s Mertlem proháněl Dominik Kubalík. „Byla to ideální náhrada, protože Kubalda oba kluky dobře zná, ještě na začátku sezóny spolu váleli za Plzeň," připomíná Prospal.

Přesilovková komanda v akci

Národní tým se během pátečního tréninku, který už vedl uzdravený hlavní kouč Jandač, věnoval i nácviku her v početní převaze. V první přesilovkové lajně byl obránce Nakládal s útočníky Eratem, Kovářem, Řepíkem a Horákem, tu druhou tvořil zadák Mozík a forvardi Červenka, Mertl, Gulaš a Radil.

„Zatím zkoušíme přesilovky hned se čtyřmi útočníky, nikde ale není napsáno, že se to ještě nemůže změnit. Tohle je ale prozatím naše primární varianta. Během sezóny se nám přesilovky dařily velice dobře, kdybychom je ale teď přestali pilovat, v zápasech by se to projevilo," ví Prospal.

Trenéři během hodinu a půl dlouhého tréninku na hráče několikrát apelovali, jak moc důležité je v přesilovkách ukázat odvahu a chodit clonit do prostoru před brankou, kde občas můžou schytat nepříjemnou ránu. Tuto úlohu by prozatím měli plnit Horák resp. Radil.

„V dnešním hokeji je strašně důležité mít v předbrankovém prostoru hráče, který brankářům sebere oči, jak já říkám. Současní brankáři jsou větší a mrštnější než bývali, a jestliže střelu vidí, většinou ji zastaví. Kluci si musejí uvědomit, že kdo se nebude bát chodit před bránu a obětuje se pro tým, může si otevřít cestu do přesilových formací," soudí Prospal.

V neděli reprezentaci čeká v Soulu generálka na olympiádu proti Finsku (od 07:30 SEČ), do samotného turnaje pak Češi vstoupí ve čtvrtek proti Jižní Koreji.

Reklama

Související témata: