Hlavní obsah

Žádný rozkol! Korejky se společně smějí i stravují

Osmibrankový výprask byl krutým debutem! Ženský korejský hokejový tým si přesto v úvodním vystoupení na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu při bitvě se Švýcarskem užíval bouřlivý aplaus několik tisíců fanoušků oslavující historicky první vystoupení společného týmu v bojích pod pěti kruhy.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Tým složený z hráček obou korejských zemí má za sebou první zápas na olympijských hrách.

Článek

Tribuny šestitisícové arény Kwandong byly téměř zaplněné. Dávno před začátkem zabrala místa i výprava roztleskávaček ze Severní Koreje. Následně spustily secvičené „choreo" v podobě zpěvu, kymácení ze strany na stranu i potlesku a pranic se nenechaly vyvést z míry, že musely většinu času sedět. O přestávkách na jedné straně předváděly umění právě severokorejské roztleskávačky, na straně druhé udržovali tribuny ve varu dva jihokorejští rappeři.

„Snažili jsme se s celým realizačním týmem historický význam prvního společného účinkování jednoho výběru obou zemí na olympijských hrách nezveličovat a nepřidávat tak více stresu. Nabádali jsme hráčky, aby si okamžik užily, protože už nikdy se nebude opakovat," vykládala Sarah Murrayová, Kanaďanka působící jako hlavní trenérka týmu.

Od úvodního vhazování až do závěrečné sirény necelé čtyři tisíce diváků, převážně fandících výběru společných korejských států, burácelo, pištělo a povzbuzovalo. „Heem-nae-ra," zněl ryk fanoušků, který v překladu znamená „ukaž svou sílu".

Poražené neskrývaly zklamání z výsledku, ale atmosféra je ohromila. „Připadalo mi, že jsem doma," prohlásila po utkání jednadvacetiletá Jong Su Hyon, hvězda severokorejského týmu, která se dostala do společného výběru. „Byly jsme vděčné za báječné přivítání a podporu, současně šlo však o problém pro komunikaci. Byla prakticky nemožná, nikdy jsme v takové s atmosféře nehrály," přiznávala devatenáctiletá jihokorejská útočnice Choi Ji-yeon.

Původně se chystala na turnaj s dvaadvaceti spoluhráčkami, ale v rámci sbližování obou zemí, povolilo vedení olympijského turnaje zařazení dvanácti hráček a jednoho trenéra ze severokorejského týmu. Společný výběr tak nyní čítá pětatřicet hokejistek, ovšem k zápasu smí být nominováno jen dvaadvacet.

„První zvěsti o sloučení týmu se objevily už v červenci. A já lituji, že nedošlo k okamžité realizaci, protože by bylo dostatek času na přípravu," přiznala Murrayová a současně odmítla, že zařazení hráček ze severokorejského týmu způsobilo rozkol. „Chemie v týmu je lepší, než jsem si dokázala představit. Společně se baví, stravují, a když vejdu do šatny, společně se smějí. Nelze soudit, kdo je ze severu či z jihu. Prostě jsou to holky hrající hokej," prohlásila kanadská trenérka. „Myslím, že jako jednotný tým jsme silnější než rozdělený," prohlásila Jong Su Hyon. „Holky ze severu se velmi zlepšily," přitakala kanadská trenérka.

I přes veškerou snahu hráček vyvolených pro první duel zůstalo jen u přání fandů a k bodovému zisku bylo daleko (0:8). Švýcarský tým vyslal na branku soupeře 52 střel, Korejky měly osm pokusů. Výsledek i hra měly jednoznačný obrázek, byť televize pořadatelské země připravila v jednom ze sestřihů jen šance domácích hráček, skvostné zákroky brankářky poraženého týmu, ale gólový okamžik žádný, tudíž až do zobrazení konečného výsledku mohl mít divák dojem vyrovnaného duelu.

„Myslím, že se na mých svěřenkyních projevila nervozita z olympijské scény. Bude těžké mobilizovat síly po tak těžké porážce, ale náš turnaj ještě není ztracen," konejšila hráčky Sarah Murrayová, Kanaďanka působící jako hlavní trenérka týmu.

Společný korejský tým má právo účasti jen na základě pořadatelství, a tak jeho naděje na postup ze skupiny nejsou velké. Narazí ještě na Švédsko, následně přijde na řadu bitva s Japonskem, která představuje největší příležitost k bodovému zisku.

Reklama

Související témata: