Hlavní obsah

Tváře má ošlehané, ale lepení jí nesedí. Česká lyžařka nechce být za medvěda

Pchjongčchang

Skoro po dvou letech se postaví na start skiatlonu, disciplíny kombinující klasický a volný styl. Při své olympijské premiéře v Soči v něm Petra Nováková dojela 35., v sobotu (od 8.15 SEČ) může nejlepší česká běžkyně na lyžích pomýšlet výrazně výše. Formu má, vždyť na Tour de Ski i při posledním distančním závodě v Seefeldu dojela v elitní patnáctce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Běžkyně na lyžích Petra Nováková.

Článek

„Mám skiatlon ráda, i když jsem v sezóně zatím tak dlouhý závod nejela. Tratě jsou náročné, každá z nás pojede s respektem, aby jí nedošlo," očekává čtyřiadvacetiletá Nováková spíše taktický závod (2x7,5 km). „Navíc, jak je sníh přemrzlý, pojede se podle mě pomaleji. Já budu spíš reagovat na to, jak se pojede v balíku," plánuje.

Tratě v sousedství těch biatlonových v areálu Alpensia rozhodně nepatří k těm snadným. „Jsou zvláštní, hodně nahoru, dolů, není tam moc rovina, a hlavně na spodní části fouká," popisuje.

A vítr v Pchjongčchangu umí být pořádně studený. „Dýchá se mi dobře, ale po třetím tréninku jsem měla úplně ošlehanou tvář, což bylo dost nepříjemné," přiznává. Řada dalších závodnic si na obličej lepí ochranné tejpy, ty ale Novákové moc nesedí. „Naposledy už jsem se taky lepila, ale spíš mi vadí mít něco na obličeji. Já i radši jezdím míň oblečená, protože si pak člověk přijde jako medvěd a nemůže se moc hýbat," vysvětluje karlovarská lyžařka.

Reklama