Hlavní obsah

Svindal jako první norský lyžař ovládl olympijský sjezd

Pchjongčchang

Aksel Lund Svindal jako první norský lyžař v historii ovládl olympijský sjezd. Dvojnásobný mistr světa vyhrál na hrách v Pchjongčchangu před krajanem Kjetilem Jansrudem a Švýcarem Beatem Feuzem a v 35 letech se stal zároveň nejstarším olympijským vítězem ve sjezdovém lyžování.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Aksel Lund Svindal se raduje! Jako první norský lyžař v historii ovládl olympijský sjezd.

Článek
Fotogalerie

Z českých reprezentantů byl nejlepší na 38. místě Filip Forejtek se ztrátou 4,54 sekundy na nového šampióna. Janové Hudec se Zabystřanem se s více než šestisekundovým odstupem zařadili na 45. a 46. místo, Ondřej Berndt, který v Koreji laboruje se zlomeným palcem na ruce a v úterní kombinaci obsadil 16. místo, do závodu nenastoupil.

Svindal rok po poslední operaci kolena rozhodl norský souboj s náskokem 12 setin a získal druhé olympijské zlato v kariéře po triumfu v superobřím slalomu ve Vancouveru.

"Párkrát už jsem vyhrál Světový pohár a ten pocit znám, ale tohle je jiné," řekl vítěz 35 závodů SP, z toho čtrnácti ve sjezdu, který v letech 2013 a 2014 ovládl také celkově. "Člověk je pod tlakem vzhledem k tomu, jak moc to chce. Ty emoce, když se v cíli podíváte na tabuli a vidíte, že jste první, ty jsou v tuto chvíli víc než jakýkoliv rekord," řekl.

V Kanadě byl před osmi lety ve sjezdu druhý a na stejný výsledek to vypadalo i tentokrát, protože Jansrud po něm zajížděl nejrychlejší mezičasy. V jednu chvíli vedl i o 43 setin, ale v závěru i kvůli nepovedenému skoku zpomalil a umístění ze Soči 2014 vylepšil jen o jednu pozici.

Rakušané bez medaile

"Dole jsem na Aksela něco ztratil, ale jsem šťastný. Když se podíváte na závody ve Světovém poháru, tak spolu bojovali o pódium hlavně Aksel a Beat, já předváděl trochu nevyrovnané výkony. Chtělo to mimořádný výkon a skoro se to povedlo," řekl Jansrud.

Úřadující mistr světa Feuz, který v královské disciplíně vede díky třem vítězstvím v sezóně aktuální pořadí Světového poháru, skončil třetí o dalších šest setin sekundy. "Svým způsobem je 18 setin od zlata k vzteku, ale medaile se počítají. Stát na stupních vítězů je taky něco neuvěřitelného," řekl Feuz po zisku první olympijské medaile v kariéře.

Bez medaile skončili Rakušané. Nejlepší z nich Vincent Kriechmayr nenavázal na triumf v tréninku a byl sedmý, obhájce zlata Matthias Mayer se po pádu v úterním kombinačním sjezdu musel spokojit s devátým místem.

Závod na 2850 metrů dlouhé trati v Čongsonu se měl jet původně v neděli, ale lyžaře nepustil na svah vítr. Dnes panovaly v Koreji ideální podmínky.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu
Sjezd muži
1. Svindal (Nor.) 1:40,25
2. Jansrud (Nor.) -0,12
3. Feuz (Švýc.) -0,18
...38. Forejtek (ČR) -4,54
45. Hudec (ČR) -6,17
46. Zabystřan (ČR) -6,35

Reklama

Související témata: