Hlavní obsah

Volnou desítku vyhrála nečekaně Norka Hagaová, Nováková byla osmadvacátá

Pchjongčchang

Závod v běhu na lyžích na 10 km volně v Pchjongčchangu vyhrála překvapivě olympijská debutantka Ragnhild Hagaová z Norska, patnáctá žena ze sobotního skiatlonu. Nejlepší z českých reprezentantek Petra Nováková obsadila stejně jako v úvodním závodu 28. místo.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Norka Ragnhild Hagaová překvapivě ovládla na olympiádě volnou desítku.

Článek

Hagaová, jež má na kontě pouze jedno vítězství ve Světovém poháru, si dojela pro životní úspěch suverénně s náskokem 20,3 sekundy před vítězkou skiatlonu Charlotte Kallaovou ze Švédska. Dodatečně si tak nadělila ideální dárek k pondělním 27. narozeninám.

O bronz se podělily další dvě medailistky z prvního distančního závodu v Koreji. S totožným odstupem 31,9 sekundy za Hagaovou skončily Norka Marit Björgenová, která rozšířila svou rekordní olympijskou bilanci už na dvanáct cenných kovů, a Finka Krista Pärmäkoskiová. Ta získala v Pchjongčchangu druhý bronz.

Na třetí pozici byla ještě půldruhého kilometru před cílem Jessica Digginsová, jež mohla vybojovat první americkou medaili v běhu na lyžích od roku 1976. Nakonec byla pátá s odstupem 3,3 sekundy na bronzovou pozici.

Česká běžecká jednička Nováková na vítězku ztratila přes dvě a půl minuty. Kateřina Beroušková obsadila 45. místo, sedmnáctiletá Barbora Havlíčková a Petra Hynčicová se seřadily na 59. a 60. pozici.

Hagaová si v životním závodě dobře rozvrhla síly. Ještě v polovině na mezičase mírně zaostávala za Kallaovou, ale o kilometr později už švédskou favoritku předstihla a díky stupňovanému tempu si dojela pro největší úspěch v kariéře s výrazným náskokem.

Čtyřnásobná juniorská mistryně světa z roku 2011 a Liberce 2013 dosud mezi seniorkami vyhrála pouze jeden velký závod, na úvod sezony v listopadu v Ruce měla nejrychlejší čas ve stíhačce.

Sedmatřicetileté Björgenové stejně jako ve skiatlonu nevyšel útok na sedmé olympijské zlato, které mohla získat jako první žena v historii ZOH. Díky dvanáctému cennému kovu (s bilancí 6-4-2) nicméně vyrovnala svého krajana Björna Dählieho (8-4-0). Pokud vybojuje v Pchjongčchangu ještě jednu medaili, může se Björgenová dotáhnout na absolutního rekordmana a dalšího Nora Oleho Einara Björndalena (8-4-1), jenž se letos nevešel do nominace biatlonistů.

Běh na lyžích - 10 km volnou technikou:
Ženy:
1. Hagaová (Nor.)25:00,5
2. Kallaová (Švéd.)-20,3
3. Pärmäkoskiová (Fin.) a Björgenová (Nor.) obě-31,9
5. Digginsová (USA)-35,2
6. Von Siebenthalová (Švýc.)-49,8
7. Östberová (Nor.)-1:05,5
8. Sedovová (OSR)-1:07,3
9. Stadloberová (Rak.)-1:15,6
10. Nečajevská (OSR)-1:24,3
...28. Nováková-2:33,3
45. Beroušková-3:13,9
59. Havlíčková-4:00,2
60. Hynčicová (všechny ČR)-4:09,4

Reklama