Hlavní obsah

Za šokujícím zlatem pádila Ledecká na lyžích od americké hvězdy

Michal Osoba (Pchjongčchang)Sport.czPrávo

Americká lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová si z Pchjongčchangu neodveze zlato z obřího slalomu, její lyže ale přispěly i k senzačnímu triumfu Ester Ledecké v super-G.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Ester Ledecká na zlatém stupínku pózuje i s lyžemi od Mikaely Shiffrinové.

Článek
Fotogalerie

Je běžnou praxí, že závodníci ve sjezdových disciplínách jezdí na lyžích „zajetých" od někoho jiného v rámci stejného výrobce. Ledecká u Atomiku tak využívá například lyží Tiny Weiratherové z Lichtenštejnska, která skončila v super-G bronzová.

„Ale teď měla Ester lyže po Mikaele Shiffrinové. Musím poděkovat jejímu servisákovi, je to super kluk, který umí dělat parádní lyže," cenil si Petr Kouřil, jemuž v týmu Ledecké nikdo neřekne jinak než Olsen. „Jsou to lyže, které jsme dostali vloni, já je teď chystal. A jely," pochvaloval si Kouřil. Byl dlouholetým hlavním lyžařským koučem české hvězdy, nyní má na starosti především přípravu lyží a snowboardů. A v sobotu odvedl špičkovou práci.

Stejně jako fyzioterapeut Jakub Marek tráví s Ledeckou celou sezónu, takřka každý den. Ví, čeho je schopná. „A přesto nás ta holka nepřestává překvapovat," vykládal pár minut po olympijském super-G. „Reálné sny se pořád posouvaly. Poslední měsíc jsme byli ve fázi, kdy jsme si mysleli, že když se všechno sejde, je třeba schopná zajet ve svěťáku na bednu," přiznával Kouřil, jehož optimistická očekávání Ledecká ještě výrazně předčila.

Šokující šampiónka ze super-G těží i ze svého dokonalého citu pro sníh. „Je strašně důležitý, ale má ho i spousta dalších holek. Ona k tomu přidává ještě něco navíc. Je sympaticky tvrdohlavá a svědomitá v každém detailu. Dává sportu úplně vše, nic jiného ji nezajímá. Tak by to asi mělo být u každého sportovce, který chce dosáhnout takových met," myslí si Kouřil.

Reklama

Související témata: