Hlavní obsah

Kokosky na sněhu mají kombinézy od mladé české designérky ze Zlína

Zlín

Jamajka má po třiceti letech od vystoupení proslulého týmu bobistů připravenu další kuriozitu pro blížící se olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Na hry se kvalifikoval ženský tým bobistek, zvaných též podle filmové předlohy o příběhu jamajských bobistů Kokosky na sněhu.

Foto: archiv Zuzany Bahulové

Jamajské bobistky pózují v nových kombinézách. Zleva Audra Segreeová, Carrie Russellová a Jazmine Fenlator-Victorianová.

Článek
Fotogalerie

Jejich počínání bude sledovat i mladá zlínská lektorka Univerzity Tomáše Bati Zuzana Bahulová. Důvod? Jamajské bobistky, ve složení Jazmine Fenlator-Victorianová, Carrie Russellová a Audra Segreeová, budou v Koreji závodit v kombinézách, které pro ně mladá lektorka navrhla.

Česká designérka Zuzana Bahulová dříve aktivně sportovala, věnovala se veslování, přes něj se dostala ke spolupráci se zahraničními sportovci. „Ještě jako studentka Univerzity Tomáše Bati jsem měla možnost vycestovat do zahraničí na pracovní stáž, kterou jsem strávila ve firmě vyrábějící oblečení pro veslaře," uvádí designérka.

Už na olympiádě v Londýně tak v kombinézách navržených Zuzanou závodili běloruští, nigerští a němečtí závodníci. Na olympiádě v Riu pak navrhla dresy pro veslaře Bulharska, Maďarska a Německa. Na zimní olympiádě bude mít Zuzana s jamajskými dresy letos premiéru.

„Požadavkem jamajských bobistek bylo, aby se na dresech uplatnily barvy z jamajské vlajky a motiv malého kolibříka červenozobého, což je národní pták. Hlavní část kombinézy je proto černá a je doprovázena zelenými a žlutými prvky. Ptačí motiv jsem pak umístila na zadní stranu těla," vysvětlila designérka.

Vedle kombinéz pak navrhla i design šátku, bund a elastických kalhot. „Zuzanin návrh se Jamajčankám natolik líbil, že si jej prosadily u výrobce oblečení Puma, který jinak vyrábí s vlastními návrháři," poznamenal mluvčí univerzity Jan Malý.

Reklama

Související témata: